Županija

Županija nije potpisala ugovor o preuzimanju bolnice!

Županija nije potpisala ugovor o preuzimanju bolnice!

Proračun Dubrovačko-neretvanske županije je danas usvojenim rebalansom s 330 milijuna kuna narastao na 595 milijuna kuna. Kako je istaknuo župan Nikola Dobroslavić proračun je umjetno uvećan jer se u njega mora uvrstiti i Opća bolnica Dubrovnik, koja je nakon sanacije vraćena Županiji.
-U rebalansu imamo novu stavku Opća bolnica Dubrovnik koja je izišla iz neslavne sanacije te se mora voditi u proračunu. Nije još jasno kako će se tretirati dubioze koje imaju sve hrvatske bolnice pa tako i dubrovačka. Možda ćemo u budućnosti imati i problem s ovom stavkom u proračunu – rekao je Dobroslavić.
Tijekom rasprave vijećnik Ivo Karamatić istaknuo je kako treba imati jasnu i čistu sliku vezano za OB Dubrovnik, odnosno što je sanirano i kako bolnica danas financijski funkcionira. Istaknuo je i kako je osnivač odgovoran i za financijsku situaciju ustanova pa tako i OB Dubrovnik.
-U ovako nesređenim odnosima ovo je po meni i za županiju i za proračun jedna siva zona. Kao poduzetnik, a i svi koji se bave poduzetništvom znaju da osnivač odgovara za financijsko stanje i sve dubioze. Po toj logici odgovara i za eventualne dubioze zdravstvenih ustanova. Nismo dobili izvješće o financijskom stanju i što smo preuzeli, koliki su dugovi bolnice… – rekao je Karamatić, naglasivši kako je pobornik decentralizacije, ali prije svega čistih i sređenih odnosa.
-Ovaj sustav na način na koji danas funkcionira je neodrživ, ali rješenjima se treba pozabaviti Vlada – rekao je u raspravi Frano Matušić.
Vijećnik Ante Šendo pitao je tko je ravnatelj bolnice, tko je u Upravnom vijeću?, dok je za vijećnika Pera Jerkovića najvažnije u konačnici da bolnica funkcionira.
Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako Županija nije željela da se OB Dubrovnik vodi kroz proračun, već je to nametnuto.
-Treba decentralizacija, dobro je da mi upravljamo bolnicom. Mi smo bolnicu nominalno primili natrag, imenovali smo Upravno vijeće i vršitelja dužnosti ravnatelja. Naše nedoumice oko odnosa financiranja riješili smo tako da Županija nije još potpisala ugovor o preuzimanju bolnice. Nismo preuzeli ponuđeni ugovor. Smatramo da nova Vlada mora riješiti pitanje zdravstva, oni ubiru sredstva – istaknuo je Dobroslavić, dodavši kako će se od OB Dubrovnik tražiti izvješće o stanju za Županijsku skupštinu.
U nastavku rasprave Karamatić je upozorio župana na Zakon koji kaže do koje financijske transakcije župan ima pravo samostalnog odlučivanja.
-Zabrinulo me je što ugovor nije potpisan, a mi s tim ugovorom nismo upoznati dok u istom trenutku u proračun ulazi korisnik od 250 milijuna kuna. Ovo je vrijedno tematske sjednice – smatra Karamatić.
-Nismo potpisali ugovor, imenovali smo Upravno vijeće i v.d. ravnatelja i sad navodno nismo ni odgovorni. Tko će preuzeti sve dubioze koje su izgledne? – upitao se Karamatić, dodavši kako je župan o svemu trebao upoznati županijske vijećnike. Po njemu je cijela situacija ‘mutna’.

Potrebu za sazivanje tematske sjednice iznio je i vijećnik Milan Perić.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist