Aktualno

Župani: Politikanstvo nas ne zanima!

minupra

Župan Nikola Dobroslavić prisutvovao je na tematskoj sjednici Hrvatske zajednice županija na kojoj se raspravljalo o Konačnom prijedlogu Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Neke od tema o kojima se razgovaralo na sjednici, na kojoj je prisustvovao i ministar uprave Arsen Bauk, bile su referendum za opoziv čelnika jedinica lokalne samouprave, prijedlog za raspuštanje čelnika i predstavničkog tijela u slučaju neusvajanja proračuna te imenovanja direktora u tvrtkama koje su vlasništvo lokalne i regionalne samouprave.

Cilj sjednice bio je ministru Bauku predstaviti iskustva i mišljenja župana koji svakodnevno zakone operativno provode na terenu te tim svojim iskustvom i prijedlozima mogu doprinijeti boljem stvaranju Konačnog prijedloga Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Hrvatska zajednica županija ne podržava prijedlog o raspuštanju čelnika i predstavničkog tijela u slučaju neusvajanja proračuna, te smatraju kako isti ostavlja prevelik prostor za političke manipulacije. Smatraju kako je proračun najvažnija stavka u upravljanju lokalnim i regionalnim zajednicama te ga se ne smije žrtvovati da bi se, zbog političkih razloga i želje za raspisivanjem prijevremenih izbora, smijenilo čelnike jedinica lokalne samouprave koje su izravno izabrali građani.

– Proračun je najvažnija stavka u upravljanju lokalnim i regionalnim zajednicama i ne smije ga se žrtvovati da bi se, zbog političkih razloga i želje za raspisivanjem prijevremenih izbora, smijenilo čelnike jedinica lokalne samouprave koje su izravno izabrali građani – istaknuli su na sjednici.

– Izostanak podrške prijedlogu proračuna nije razlog za smjenu čelnika, nego prilika za dijalog i zajednički napredak u radu. Čelnici ne rade za podršku gradske skupštine, rade za građane na svakodnevnoj bazi. Politikantstvo nas ne zanima, zanimaju nas rezultati. Njih predstavljamo građanima i za njih moramo odgovarati samo građanima. U suprotnome možemo se vratiti neizravnom izboru čelnika, kada je čelnike biralo predstavničko tijelo, a ne izravno građani", zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić, s čime su se složili i ostali župani prisutni na sjednici.

Također, stav Hrvatske zajednice županije je da nitko od čelnika jedinica lokalne samouprave, župani, gradonačelnici i načelnici, ne bi trebao biti zastupnik u Hrvatskom saboru, no u slučaju da gradonačelnici i načelnici zadrže pravo sudjelovanja u radu Sabora, tada bi to pravo izbora trebali imati i župani.

HZŽ najavila je ponovno održavanje tematskih sjednica s ministrom uprave, ali i s drugim ministrima,  te su najavili radne sastanke s predsjednikom Vlade RH Zoranom Milanovićem i predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem.
 

Pročitajte još

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist