AktualnoUrednički izbor

Župan o koncesiji u Uvali Lapad: Moramo paziti da ne prekoračimo ovlasti!

djir uvala 18

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić uputio je apel Vrhovnom sudu RH koji bi trebao razriješiti gordijski čvor po pitanju koncesije u Uvali Lapad. Podsjetimo, Vrhovni sud trebao bi donijeti odluku o tome koja je od dvije oprečne odluke Visokog upravnog suda po pitanju koncesije ispravna. No, postupak se itekako odužio.

– Apeliramo da Vrhovni sud donese odluku, kakvu god, mi ćemo po njoj postupiti i razriješit će se ova situacija. Županija, naša skupština, Ministarstvo i prvi stupanj suda su ocijenili kako smo koncesiju dali uredno i u to smo uvjereni, ali došlo je do žalbi na tu odluku. Pravosuđe kod nas to dugo razglaba i prošao je niz godina. Na Visokom upravnom sudu smo dobili dvije oprečne presude. Jedna je utvrdila da smo mi u pravu i da smo i mi i Ministarstvo postupili uredno, a druga je rekla da nismo. Ne znamo kako s time postupati, obratili smo se Državnom odvjetništvu, oni su zatražili ocjenu ustavnosti i zakonitosti tih odluka, odnosno da Vrhovni sud odredi koja je odluka ispravna – osvrnuo se Dobroslavić. Dodao je kako Županiji nije svejedno koju će odluku Vrhovni sud donijeti, ali da će postupati prema obje odluke jednako.

– Jedino što očekujemo je što brže očitovanje Vrhovnog suda i nadamo se da će se brzo dogoditi, iako nažalost još nije. Najveći problem ima koncesionar koji je uložio velika sredstva koja su na javnom dobru, dakle nisu u njihovom vlasništvu i ne mogu ih uknjižiti. On to može jedino rješavati u sporu s Republikom Hrvatskom. Ako presuda odluči da koncesionar nastavlja s tom koncesijom u Uvali Lapad, on će morati platiti zaostatke i nastavit će tamo raditi. U slučaju da presuda bude drukčija, koncesionar može potražiti sredstva, od njih se može nadoknaditi koncesijska naknada i ići će se u novi natječaj – objasnio je Dobroslavić te se zahvalio Gradu Dubrovniku i Čistoći Dubrovnik na pomoći kod održavanja plaže u Uvali Lapad. Međutim, rekao je kako i Grad i Županija imaju upozorenja budući da je riječ o spornoj situaciji, pa moraju paziti da ne prekorače svoje ovlasti.

Banner 300x250 DU 1

– Također, problem Uvale Lapad je kvaliteta života na tom području. Razumijemo i podržavamo stavove gradskog kotara i Grada Dubrovnika i turističkih djelatnika, međutim, kako da se radi o sporu koji će se voditi između koncesionara i Republike Hrvatske, moramo biti vrlo pažljivi kako ćemo postupati. Ne smijemo dovesti Republiku Hrvatsku u nepovoljan položaj – izjavio je Dobroslavić.

Pročitajte još

MOKOŠICA PRVI PUT PROSLAVILA SV. GAŠPARA ‘Misu je doživljavao kao nešto veličanstveno’

Dulist

GORDAN BOSANAC ‘Šuica je prekršila kodeks ponašanja, mora se suočiti sa sankcijama

Dulist

ISPUCALI STUPOVI PELJEŠKOG MOSTA Stručnjaci tvrde kako sigurnost prometa nije ugrožena

Dulist