Županija

Župan Dobroslavić sudjelovao na konferenciji o euro-mediteranskim odnosima

Župan Dobroslavić sudjelovao na konferenciji o euro-mediteranskim odnosima

U utorak održana je videokonferencija na temu „Prema obnovljenoj regionalnoj strategiji za Mediteran 25 godina poslije Barcelonskog procesa“, a na kojoj je u ulozi predsjednika Jadransko-jonske euroregije sudjelovao župan Nikola Dobroslavić. Videokonferenciju je organizirao Savez za suradnju na Sredozemlju (MedCooperationAlliane) koji čine regije Intermediteranske komisije CPMR, Pirenejsko-sredozemna euroregija, Jadransko-jonska euroregija te mreže lokalnih ustanova MedCities i Arco Latino.

Župan Dobroslavić u svom izlaganju predložio je stvaranje sinergije među makroregionalnim strategijama i inicijativama poput EUSAIR-a kao i obraćanje europskim institucijama koje podržavaju višerazinsko upravljanje poput Europskog odbora regija. Župan Dobroslavić govorio je također o radu Jadransko-jonske euroregije te implementaciji brojnih modela suradnje među članicama EU-a i zemljama partnerima u provođenju EU projekata vezanim za održivi turizam Mediterana te o važnosti većeg udjela lokalnih i regionalnih vlasti u procesima donošenja odluka kao i veću ulogu u upravljanju programima EU za Mediteran.

Savez za Sredozemlje je savez koji vjeruje u višerazinsko upravljanje i u sredozemnu suradnju kao temeljne pokretače za osiguranje bolje budućnosti za stanovnike Sredozemlja i Europske unije. Savez je nastao u suradnji glavnih sredozemnih udruženja čiji su osnivači regionalne i lokalne vlasti, i dviju euroregija. Otvoren je za potporu i sudjelovanje ostalih ključnih teritorijalnih aktera i institucija te želi da EU i euromediteranske institucije, Afrička unija, Unija za Mediteran i Ujedinjeni narodi, zajedno s ostalim međunarodnim organizacijama i institucijama koje djeluju u sredozemnoj regiji, više rade na integraciji morskog bazena, makroregionalnim strategijama i ostalim povezanim inicijativama i sredstvima suradnje kako bi stvorili jedinstvenu i povezanjiju sredozemnu makroregiju.

Pročitajte još

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist

ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA JEDNOGLASNO Nagrada za životno djelo posthumno profesoru Nikoli Miroševiću

Dulist

[ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA] Dobroslavić: Zračna luka kod Trebinja ugrožava naše područje

Dulist