Županija

Župa dubrovačka donirala 200 sadnica medonosnog bilja i stabala Pčelarskoj udruzi Ruzmarin

Općina Župa dubrovačka donirala je 200 sadnica medonosnog bilja i stabala Pčelarskoj udruzi Ruzmarin. Udruga je sadnice podijelila svojim marljivim članovima koji će ih zasaditi diljem Župe dubrovrovačke kako bi u sušnom ljetnom periodu pčele imale sigurnu pašu.

Priča o tome koliko su pčele ugrožene već je poznata, kako u svijetu tako i u Župi, pa je ideja za rješavanje ovog problema na koju je došla Općina itekako značajna. Znajući njihovu važnost, dvadeset i sedam župskih pčelara iz Udruge Ruzmarin vrijedno brinu o svojim pčelama i pčelinjacima. Osim što njihove pčele proizvode med, također doprinose ekosustavu na način da oprašuju biljke. Župski pčelari vode brigu i o zdravstvenoj zaštiti pčelinjih zajednica, pomažu pčelarima kojima nastradaju pčele, a kroz razne radionice i sudjelovanja na sajmovima i predavanjima educiraju se kako bi što bolje brinuli o svojim pčelama. U prostorijama Općine održan je sastanak načelnika Silvija Nardellijaa sa predsjednikom Pčelarske udruge Ruzmarin Matom Kristovićem i podpredsjednikom Matom Kesovijom na temu pomoći kroz poticajni program.

Općina Župa dubrovačka putem Programa potpore male vrijednosti u poljoprivredi za razdoblje 2021.-2027.podupire rad pčelarske udruge. U ovoj je godini, iz nepoznatih razloga, nestao veliki dio pčela u cijeloj Hrvatskoj i u svijetu, pa je Općina odlučila zatražiti od Ministarstva poljoprivrede suglasnost na izmjenu programa potpore male vrijednosti na način da se program proširi na mjere „obnove pčela“ i da se poveća ukupni iznos potpore za pčelare.

Pročitajte još

POTPISAN SPORAZUM Majkovi dobivaju Centar zaštite i očuvanja slatkovodnih kornjača

Dulist

BEZOBRAZLUK U KONAVLIMA Netko je srušio međe i suhozide i ‘usput’ posjekao stabla!

Dulist

DOBROSLAVIĆ ‘Zakon kojim se svojataju dubrovački književnici potvrđuje da velikosrpski projekt nije zamro’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija