Županija

Župa dubrovačka donirala 200 sadnica medonosnog bilja i stabala Pčelarskoj udruzi Ruzmarin

Župa dubrovačka donirala 200 sadnica medonosnog bilja i stabala Pčelarskoj udruzi Ruzmarin

Općina Župa dubrovačka donirala je 200 sadnica medonosnog bilja i stabala Pčelarskoj udruzi Ruzmarin. Udruga je sadnice podijelila svojim marljivim članovima koji će ih zasaditi diljem Župe dubrovrovačke kako bi u sušnom ljetnom periodu pčele imale sigurnu pašu.

Priča o tome koliko su pčele ugrožene već je poznata, kako u svijetu tako i u Župi, pa je ideja za rješavanje ovog problema na koju je došla Općina itekako značajna. Znajući njihovu važnost, dvadeset i sedam župskih pčelara iz Udruge Ruzmarin vrijedno brinu o svojim pčelama i pčelinjacima. Osim što njihove pčele proizvode med, također doprinose ekosustavu na način da oprašuju biljke. Župski pčelari vode brigu i o zdravstvenoj zaštiti pčelinjih zajednica, pomažu pčelarima kojima nastradaju pčele, a kroz razne radionice i sudjelovanja na sajmovima i predavanjima educiraju se kako bi što bolje brinuli o svojim pčelama. U prostorijama Općine održan je sastanak načelnika Silvija Nardellijaa sa predsjednikom Pčelarske udruge Ruzmarin Matom Kristovićem i podpredsjednikom Matom Kesovijom na temu pomoći kroz poticajni program.

Općina Župa dubrovačka putem Programa potpore male vrijednosti u poljoprivredi za razdoblje 2021.-2027.podupire rad pčelarske udruge. U ovoj je godini, iz nepoznatih razloga, nestao veliki dio pčela u cijeloj Hrvatskoj i u svijetu, pa je Općina odlučila zatražiti od Ministarstva poljoprivrede suglasnost na izmjenu programa potpore male vrijednosti na način da se program proširi na mjere „obnove pčela“ i da se poveća ukupni iznos potpore za pčelare.

Pročitajte još

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist

‘SIMPLY THE BEST’ Konavle – destinacija godine!

Dulist