Zanimljivosti

Znate li tko je održao prvo kulturno događanje u prosincu 1991.?

Dubrovački simfonijski orkestar objavio je zanimljivu fotografiju i prisjetio se koncerata davne 1991. godine i kako su istaknuli – prvog kulturnog događanja u ratnom Dubrovniku.
– Dolaskom prosinca ne možemo se ne prisjetiti ovih dana i koncerata 1991. godine. Dva su koncerta u prvom tjednu prosinca 1991. godine pokazala snagu duha ovog Grada. Dana 5. prosinca 1991., kada je svijet obilježavao 200. obljetnicu Mozartove smrti, u opkoljenom gradu, u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića, uz agregat, za okupljenu publiku, ali i sve one koji tamo nisu mogli biti, održan je koncert. Nastupio je Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem Iva Dražinića, gitarski duo Ante Skaramuca-Frano Matušić i Frano Krasovac na klaviru, a slikar Josip Škerlj priredio je izložbu. Bilo je to prvo kulturno događanje u ratnom Dubrovniku, s Mozartom je počelo… i idejom gospara Vida Peručića i Maria Polzera, ističu iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra te dodaju:
– Tri dana poslije, 8. prosinca, na još jedan hladni zimski dan, u gradu punom dima, gradu čije su ulice bile prekrivene kupama i ciglama, nakon mise u Katedrali, svirao se koncert posvećen svim stradalima u obrani Grada. Duboko ganut pogibijom prijatelja Siniše Tkaleca, solist koncerta, kontrabasist Denis Ajduković ovaj je koncert nazvao „Za sve Siniše“. Koncertom je ponovno ravnao mo Ivo Dražinić, a na programu su bila djela Sorkočevića, Mozarta i Dittersdorfov Koncert za kontrabas i orkestar. Zatim su se nastavili koncerti. Dana 14. prosinca s DSO-om je nastupila Ruža Pospiš Baldani, na Božić uz orkestar i Mješoviti zbor Libertas i Mali raspjevani Dubrovnik s Đelom Jusićem… To su bili koncerti koji se ne zaboravljaju – zaključuju iz Dubrovačkog simfonijskog orkestra.
Fotografija: DSO/ priv. arh. Denis Ajduković

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1922. U Pragu umro Vlaho Bukovac

Dulist

[FOTO] EDUKACIJSKI PROGRAM Učenici OŠ Mokošica postali ‘Mladi istraživači mora’

Dulist

DAN JE PLANETA ZEMLJE Ovo je naš dom

Dulist