Županija

Znate li što je projekt MoST?

Znate li što je projekt MoST?

U sklopu projekta MoST koji se provodi u Dolini Neretve, pilot-području prepoznatom kao jednom od tri područja s najizraženijim utjecajem morske soli na zaslanjenost tala u Hrvatskoj, Regionalna agencija DUNEA organizirala je info dan i partnerski sastanak, na kojima su sudjelovali predstavnici projektnih partnera iz Hrvatske i Italije.

Naime, upravo u sklopu projekta MoST se na više lokacija na području Doline Neretve provode mjerenja saliniteta, a kako bi se smanjio negativan učinak prodora slane vode i zaštitila poljoprivredna proizvodnja i okoliš. Tako je organiziran Info dan u hotelu Narenta u Metkoviću, a potom i posjet pilot-području projekta u čemu su, osim projektnih partnera iz Italije i Hrvatske, sudjelovali predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, gradova i općina, javnih ustanova, kao i predstavnici škola i tvrtki koji su blisko povezani s aktivnostima projekta. Sve prisutne pozdravili su pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša, imovinsko-pravne i komunalne poslove Dubrovačko-neretvanske županije Miho Baće te zamjenik ravnateljice Regionalne agencije DUNEA Bruno Bebić.

Tom prilikom je naglašeno kako je ovaj projekt vrlo važan za budućnost doline Neretve jer će projektni rezultati predstavljati važan korak u poboljšanju kvalitete podzemnih voda i rješavanju problema zaslanjenosti poljoprivrednih tala u dolini Neretve. Naime, na temelju laboratorijskih ispitivanja, numeričkog modeliranja i ispitivanja, Regionalna agencija DUNEA će izraditi dokument ”Plan prilagodbe od štetnog djelovanja morske vode u obuhvatu donja Neretva“ koji će sadržavati izrađene smjernice za aktivnosti povezane s ublažavanjem prodora slane vode.

Projektna voditeljica za program INTERREG Hrvatska-Italija Dijana Gracin Petrović predstavila je program te naglasila buduće ciljeve i prioritete, a predstavnica Regionalne agencije DUNEA, a ujedno i voditeljica Europe Direct centra Dubrovačko-neretvanske županije Antonija Odak, predstavila je aktivnosti centra te Europski zeleni plan unutar kojeg EU nastoji postići klimatsku neutralnost do 2050. godine te stvoriti moderno, resursno učinkovito i konkurentno gospodarstvo.

U ime vodećeg partnera projekta – Sveučilišta u Padovi okupljenima se obratio prof. Paolo Salandin te je ukratko opisao sadržaj i ciljeve projekta MoST, nakon čega su predstavnici Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i predstavnici Sveučilišta u Padovi predstavili rezultate dosadašnjih istraživanja s pilot-područja u geološkom, hidrogeološkom i poljoprivrednom kontekstu.

Prilikom obilaska pilot-područja sudionici su posjetili Crpnu stanicu Modrič, ustave na Maloj Neretvi, nasip Diga, meteorološku postaju Jasenska, podsustav Vidrice, a uz vodstvo doc.sr.sc. Veljka Srzića (FGAG) i Joška Ercega (Hrvatske vode).

Također, održan je i sastanak projektnih partnera na kojemu je bilo riječi o provedenim aktivnostima i budućim radnjama usmjerenima ka ostvarenju ciljeva projekta, koji uključuje izradu plana prilagodbe Doline Neretve, temeljenih na rezultatima laboratorijskih istraživanja i testiranja protumjera, a trebao bi biti izrađen u prvoj polovici 2022. godine.

Inače, Regionalna agencija DUNEA na projektu sudjeluje s partnerima iz Italije: Sveučilište u Padovi, Nacionalno vijeće za istraživanja, Upravno tijelo za sanaciju zemljišta – Adige Euganeo, Regija Veneto, kao i Hrvatske: Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije Sveučilišta u Splitu i Hrvatske vode. Projekt vrijedan nešto više od dva i pol milijun eura ugovoren je u sklopu programa Interreg Italy – Croatia 2014.–2020. uz stopu sufinanciranja bespovratnih sredstava od 85 posto, a proračun Regionalne agencije DUNEA iznosi 120 tisuća eura.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist