Zanimljivosti

Znate li razliku između ‘pravog’ i klimatološkog proljeća?

Proljeće

Prvim danom ožujka ušli smo i u klimatološko proljeće, no, na ‘pravo’ morat ćemo pričekati do 20.ožujka 2017. Međutim, jeste li se ikada zapitali koja je razlika između astronomskih i klimatoloških godišnjih doba?

Pod pojmom godišnja doba prije svega podrazumijevamo astronomska godišnja doba koja ovise o međusobnom položaju Zemlje i Sunca. Točan početak astronomskih godišnjih doba izračunavaju astronomi Stoga se još mogu nazivati i kalendarska godišnja doba jer se izmjenjuju tijekom jedne kalendarske godine.

S druge strane, u meteorologiji se godišnja doba mogu definirati kroz prepoznatljiva klimatska obilježja, a da bismo objektivno opisali klimatska obilježja nekog područja, meteorolozi statistički obrađuju meteorološke podatke dobivene mjerenjima i motrenjima na meteorološkim postajama.

Inače, prema podacima Državnog meteorološkog zavoda, sutra u Slavoniji i Dalmaciji očekujemo pretežno sunčano vrijeme. Oblačnije uz mogućnost za malo kiše bit će na sjevernom Jadranu, te u gorskim predjelima. Ujutro na kopnu mjestimice moguća magla. Vjetar slab i umjeren, u gorju i jak jugozapadni, a na Jadranu i jugo. U početku još na južnom Jadranu bura i sjeverozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura od -3 do 2, na Jadranu od 3 do 8, a najviša dnevna uglavnom između 11 i 16 °C, u gorju malo niža.

Pročitajte još

SVE VEĆA ROBOTIZACIJA PROIZVODNJE Što to znači za vrijedne ljudske ruke?

Dulist

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist