Zanimljivosti

Znate li koji je važan ugovor potpisan upravo na današnji dan?

Upravo na današnji dan, 9. listopada daleke 1440. godine Onofrio della Cava s nadzornikom gradnje vodovoda potpisao je ugovor kojim se obvezao da će do kraja veljače 1441. biti dostavljeno potrebno kamenje za izradu ‘fontanelle’.

Riječ je o Maloj Onofrijevoj fontani, koju je majstor dovršio 1442. godine, dakle dvije godine nakon izgradnje monumentalne ‘velike sestre’, zapisat će Sebastijan Vukosavić u svom ‘Gradoplovu’.

Prostor pokraj Male Onofrijeve fontane je scenski prostor Dubrovačkih ljetnih igara na kojem se izvodila Novela od Stanca., a i danas je nezamjenjiva lokacija brojnih lijepih ‘scena’ – bilo umjetničkih fotografija ili pak ‘selfija’.

Nažalost, Mala onofrijeva fontana, taj spomenik dubrovačke povijesti, često je meta iživljavanja stranaca koji ne cijene ili jednostavno nisu svjesni vrijednosti našeg Grada. Tek jedan od primjera je onaj iz kolovoza, kada je troje mladih stranaca odlučilo iskoristiti je za bizarni fotosession u sitnim noćnim satima.

Pročitajte još

UZ PEKARSKE SLASTICE U Domu za starije Dubrovnik obilježili dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Dulist

Na papercraft radionicama izrađivale su se figure životinja i maske u obliku ptice

Dulist

POZIV NA AUDICIJU Budi Linđovac, čuvaj tradiciju i sviraj, putuj, pjevaj…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija