Kultura

Znanstvenoj knjižnici donirane slike Antuna Perka

Znanstvenoj knjižnici donirane slike Antuna Perka

Znanstvena knjižnica Dubrovnik predstavila je vrijednu donaciju sa više od 700 skica, studija, crteža, slika i prateće dokumentacije hrvatskog slikara Antuna Perka, koju joj je poklonila njegova nasljednica i umirovljena liječnica Hildegarde Tetsis.

Riječ je o 20 blokova i mapa koje sadržavaju više od 700 skica, studija, crteža i slika umjetnika koji je od 1895. godine do svoje smrti živio i stvarao u Dubrovniku. Riječ je o radovima na papiru u kombiniranim tehnikama olovke, ugljena, tuša, akvarela te nekoliko pastela i tempera. U sklopu donacije je i jedna mapa s isječcima iz različitih publikacija u kojima su objavljivani otisci njegovih radova. Zanimljiva je i prateća dokumentacija, poput zadužnice iz 1916. godine i zadaće s njegovim rukopisom, kao i nekoliko novijih kopija njegovih radova.
 
– Doktorica medicine Hildegarde Tetsis, svoju mladost je provela u Dubrovniku. Nije se rodila u Dubrovniku sasvim slučajno, ali je do svog odlaska u Beč život provela u Dubrovniku. U Beču je studirala medicinu gdjde je nastavila živjeti sve do umirovljenja. Nakon umirovljena izabrala je Italiju kao zemlju u kojoj dalje živi. U Dubrovnik stiže tek turistički. Inače, roditelji su joj došli na bračno putovanje, majka joj je bila iz Beča, a otac joj je bio Čeh. I svidio im se Dubrovnik te su se odlučili  tu nastaniti. Kupili su Vilu Viktoriju koja je tada bila hotel, jedan od prvih hotela uz Imperial. Poslije su kupili još nekoliko kuća u Svetom Jakovu. I od tuda susjedski kontakt sa slikarom Perkom – istaknula je ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Vesna Čučić.
 

– Njegiva kćer živjela je u Vili Perko I ja sam provjela moje djetinjstvo tamo, u vrtu Perko. Donekle sam bila više tamo nego doma. Poslije Drugog svjetskog rata sve je to propalo. Takav je život. Ovu donaciju donirala sam Dubrovniku jer kome drugome da je ostavim. On je tu živio. Umro je tu, komu bi je dala? To je bilo logično – istaknula je Hildegarde Tetsis, donatorica vrijedne zbirke. 
 
 

Antun Perko hrvatski je slikar rođen 5. srpnja 1833. godine u austrijskom Purgstallu, a umro je 6. ožujka 1905. u Dubrovniku. Bio je časnik austrijske mornarice, a slikarstvo je studirao u Beču. Njegov opus većinom sadrži crteže i slike u tehnici ulja i akvarela. Njegova poznata mapa “Viški album” predstavljena je 1866. godine, a sadrži dvije scene iz bitke kod Visa.

Godine 1875. je u pratnji cara Franja Josipa I. boravio u Dalmaciji. Na temelju sposobnosti i visoke kvalitete slika car mu je dodijeio titulu komora. Perko je dugo bio suputnik prijestolonasljednika Rudolfa. Nakon njegove smrti 1889. godine, bio je potpora Rudolfove udovice, Stephanie od Belgije te je sudjelovao na njenim brojnim dugim putovanjima.
 
 
Neko vrijeme bio je upravitelj dvora Hradčany u Pragu, a od 1895. godine preselio se u Dubrovnik, gdje je u kući u Svetom Jakovu živio sve do svoje smrti.
Slikao je marine i arhitektonske spomenike u akvarelu i ulju, ilustrirao u to doba popularne vodiče, među kojima je i onaj o Lokrumu – „Lacroma“ čija se dva primjerka čuvaju u sklopu zbirke Ragusina u Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik. Neka od njegovih djela se čuvaju u muzeju Joanneum u Grazu te u zbirci Albertina u Beču.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist