Zanimljivosti

Značajan pomak u području zaštite i spašavanja

Značajan pomak u području zaštite i spašavanja

Dubrovačko – neretvanska županija raspolaže primjerenim brojem pripadnika operativnih snaga zaštite i spašavanja za djelovanje u kriznim situacijama, a trenutačno stanje sustava osigurava funkcioniranje sustava u redovitim aktivnostima i izvanrednim situacijama,

zaključeno je na sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje, gdje se raspravljalo i o Izvješću i stanju sustava zaštite i spašavanja na području DNŽ u 2013. godini. Sjednicom je presjedao zamjenik župana Davorko Obuljen, načelnik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije.

Istaknuto je i kako je Županija u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom DUNEA napravila značajan pomak u području zaštite i spašavanja i to kandidiranjem međunarodnih projekata prekogranične suradnje s partnerima iz Italije, Crne Gore i BiH.

Na sjednici se raspravljalo i o Prijedlogu smjernica za organizaciju sustava zaštite i spašavanja u 2014. godini, za što je u Proračunu DNŽ predviđeno 1,64 milijuna kuna, te o pripremama za zimsko razdoblje. Tajnik Stožera Mato Tomljanović predstavio je projekt ADRIARadNet koji se realizira u Županiji s 2,25 milijuna kuna iz programa IPA Adriatic i sredstvima Europske unije. Cilj projekta je postavljanje četiri meteorološka radara na području Srednjeg i Južnog Jadrana- dva u Italiji (regije Marche i Abruzzo) te po jedan u Albaniji i Hrvatskoj. Radar će biti postavljen na Žarkovici kako bi se omogućilo preventivno djelovanje u slučaju nadolazećih vremenskih neprilika. Radar predviđa dolazak nevremena i točnu lokaciju koju će pogoditi šest sati uoči dolaska. Ukupna vrijednost projekta je preko 21 milijun kuna.

Ravnatelj Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Goran Violić istaknuo je obavezu jedinica lokalne samouprave na daljnje ustrojavanje postrojbi civilne zaštite i to sukladno donesenim Procjenama ugroženosti stanovništva, materijalnih i kulturnih dobara te okoliša. Također, Violić je podsjetio da su jedinice lokalne samouprave koje su ustrojile postrojbe CZ dužne u proračunu za 2014. godinu planirati sredstva za opremanje i osposobljavanje postrojbi.

Pročitajte još

‘PUTEVIMA BOKELJSKIH HRVATA’ Bogata tradicija, ljepota narodnih običaja i velike emocije

Dulist

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist