DuList IN

‘ŽIVOT OD MILIJUN DOLARA’ Premijera filma o Nori Šitum!

'ŽIVOT OD MILIJUN DOLARA' Premijera filma o Nori Šitum!

Dubrovačkoj premijeri dokumentarca ‘Život od milijun dolara’ koja je na programu u dvorani Visia u petak, 9. veljače u 19 sati, prisustvovat će autor filma Robert Tomić Zuber i predsjednica Zaklade Solidarna, Sandra Benčić.

Riječ je o filmu koji prati roditelje petogodišnje djevojčice Nore Šitum, nakon što su iscrpili sve medicinske mogućnosti u Hrvatskoj, kreću u finalnu bitku za život svoje kćerke. Đana i Ivica pokreću humanitarnu akciju za spas svoga djeteta, koja na noge podiže cijelu Hrvatsku. Njeni građani u samo tjedan dana prikupili su gotovo milijun dolara za Norino liječenje u SAD-u. Nažalost, Nora nije izdržala te dva mjeseca kasnije umire. Njeni ožalošćeni roditelji vraćaju se u Hrvatsku, pronalazeći utjehu u činjenici da će s preostalim novcem pomoći nekoj drugoj bolesnoj djeci. No, udruga preko čijeg se računa prikupljao novac za Norino liječenje, na opetovane upite roditelja koliko je novaca preostalo, nepreciznim odgovorima skrivaju tu brojku. Iduće četiri godine, Norini roditelji prolaze kroz medijski i pravni pakao, pokušavajući otkriti što se dogodilo s novcima prikupljeno za liječenje njihova djeteta, boreći se da oni budu korišteni za što su bili i namijenjeni – pomaganju bolesnoj djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima u njihovu liječenju.

Film je na Human right festivalu u Zagrebu prikazan u sklopu inicijative Zaklade Solidarna i Koordinacije udruga u zdravstvu za osnivanje Fonda za inovativno liječenje, čije je nepostajanje do sada i jedan od razloga zašto se i dogodio slučaj Nore Šutim. Kako je film rezultirao pozitivnim reakcijama i predstavnika ministarstva zdravstva i udruga, film je postao dio kampanje građanske inicijative da se takav Fond osnuje.

Ulaz na premijeru je slobodan.

Pročitajte još

Revelin osvojio 25. mjesto na ljestvici Top 100 klubova DJ Maga

Dulist

Iako mu je prva godina, ‘Župski pjat’ već se može nazvati – tradicionalnim festivalom!

Dulist

[FOTO] DRŽAVNO PRVENSTVO Cavtatske mažoretke osvojile zlato i srebro!

Dulist