Aktualno

ŽIVIO SVETI VLAHO! Uz novi broj DuLista, darujemo vam prilog o našem Parcu

Stigla nam je još jedna Festa, 1049. po redu, a zbog pandemije koronavirusa dočekali smo je u nešto drukčijim okolnostima. Ipak, svi bitni elementi Feste odolili su novim okolnostima, a tako i naš 10. jubilarni prilog o Svetom Vlahu. I ove godine smo odlučili darivati naše čitatelje prilogom u kojem možete pronaći sve što vas zanima o jednoj od najstarijih i svakako najljepših dubrovačkih tradicija.

Htjeli smo očuvati tradiciju, podsjetiti na prošlost, ali i krenuti u budućnost s ovom malom, ali dragom knjižicom koju donosimo uz sutrašnje, novo izdanje DuLista, prilogom u kojem smo se spomenuli ‘svih Vlahovih ljudi’ koji čine festu – ponajprije naših festanjula gospara Ivice Đurđevića Tomaša i Ivice Vrlića. Upravo oni ponijeli su festanjulsku čast čak dva puta te su tako postali festanjulima 1048., ali i ove 1049. Feste. To je iznimka u povijesti biranja festanjula, a na to su se u našem prilogu osvrnuli festanjuli Zvonimir Skansi i Dubravko Kovačević, ujedno i autor knjige ‘Sveti Vlaho i njegovi festanjuli’. Neizostavni dio feste svakako su i naši trombunjeri. Predsjednik Dubrovačkih trombunjera Tomislav Macan otkrio nam je kako se ova povijesna postrojba pripremala za ovogodišnju izazovnu Festu.

Rektor crkve svetog Vlaha don Hrvoje Katušić osvrnuo se na svoju prvu Festu našeg Parca koju slavi na ovoj časnoj funkciji. Uputio je poticaje kako da se Festa dogodi u svakom srcu bez obzira na ‘novo normalno’. U ovom prilogu smo uistinu uživali dok smo ga radili, jer ipak, stiže ‘Dan ki dohodi jednom nami na godište’, i upravo povodom Feste, želimo vam da i vi, dragi čitatelji, uživate u njemu. DuList s prilogom o Festi od srijede možete kupiti na svim kioscima. Živio sveti Vlaho!

Pročitajte još

CHEF MARIJO CURIĆ ZA DULIST ‘Mislim da će nakon pandemije posjetitelji još dublje poštovati našu industriju’

Iva Dedo

PROMET ZRAČNIH LUKA Dubrovnik je ovog vikenda bio povezan sa sedam međunarodnih destinacija

Dulist

Psihologinja Nanda Kalafatović: OK je ne biti OK u ovakvoj situaciji

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija