Aktualno

ŽIVIO SVETI VLAHO, NA SUHU I NA MORU Proglas ovogodišnje Feste uručen načelniku Nardelliju

ŽIVIO SVETI VLAHO, NA SUHU I NA MORU Proglas ovogodišnje Feste uručen načelniku Nardelliju

Festanjuli 1052. Feste sv. Vlaha, Perica Baletić te Vladimir Buć uručili su u ponedjeljak u Župi dubrovačkoj Proglas ovogodišnje Feste, načelniku Općine župa dubrovačka Silviu Nardelliju i pročelniku Juri Mariću.

Proglas kojim se svekoliki puk poziva na Festu nebeskog zaštitnika Dubrovnika i cijele Dubrovačke biskupije počinje riječima: „Godine Gospodnje 2024. po 1052. put slavimo dan našega moćnog zaštitnika, biskupa i mučenika sv. Vlaha. Zapjevajmo ponosno još jednom himnu slobode sv. Vlahu svi u glas uz barjaka vijor i zvona časni zvuk: Čuj, sveti Vlaho naš,/ molitve glas/Dubrovnik čuvaj svoj,/čuvaj sve nas’”.

Podsjeća se kako se taj poziv kroz stoljeća ponavlja kao zaštita i kao motivacija kad god bi što god ugrozilo Grad. „Slova S.B. obilježje su neizmjernog, trajnog sklada vjere i Grada, te kamene školjke. Grada kojeg sv. Vlaho zaštitnički drži na svom otvorenom dlanu, pod zvijezdama od te čudesne noći, davne 972. godine.

„’Veljača nam evo stiže,/sveti Vlaho sve je bliže!’ reče se, jer Dubrovnik i sveti Vlaho jedna su duša “, nastavlja se tekst proglasa. „Familija cijela od Mljeta do Konavala dobrodošli su nam toga dana kao i čeljad iz svih drugih krajeva koja dolazi na Festu”.

Poznatim stihovima „Vijore se barjaci, sa istoka,/zapada, sjevera i juga./Brgatski, župski, svilen i/mekan, crven i žuti,/sveti Vlaho sve vidi,/sretan je, s mira šuti!“ te „… i zato neka tâ te ruka/na kojoj Grad naš držiš/ne zaboli nigda, nigda, nigda“, potiče se još jednom vjerni puk da „pohrli u Grad svome Parcu u čast, razvijmo barjake i pred oltar kleknimo svi i ponizno molimo Svečevu trajnu zaštitu”.

Riječima „Živio sveti Vlaho, na suhu i na moru!” završava Proglas Feste sv. Vlaha 2024.

Pročitajte još

[FOTO] Stradun krcat, a gužve se tek očekuju

Dulist

Potrebica: Prijateljstvo Dubrovnika i Vukovara započeto na žrtvi u Domovinskom ratu traje i trajat će

Dulist

Britanski turoperator povećava broj zračnih linija prema hrvatskoj obali

Dulist