Aktualno

ZIMA SE BLIŽI KRAJU Gdje je nestala gripa?

Ove godine gripu gotovo da nitko ni ne spominje. U Nacionalnom centru za influencu ove sezone nisu zabilježili niti jedan slučaj laboratorijski potvrđene gripe, donosi Dnevnik.hr.
-U sezoni 2020./2021. u Nacionalnom centru za influencu SZO-a nismo zabilježili niti jedan slučaj laboratorijski potvrđene gripe, odnosno do sada su zabilježena samo dva slučaja kliničke gripe. Slična situacija međusezonske aktivnosti gripe bilježi se na širem europskom području, s potvrdom tek sporadičnih slučajeva oba virusa gripe, tip A i tip B – navode iz Nacionalnog centra.
U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, piše dalje Dnevnik.hr, objašnjavaju da se gotovo zanemarivi broj prijava oboljelih od gripe može pripisati provođenju higijensko-epidemioloških mjera s obzirom na to da se virus gripe, kao i SARS-CoV-2 od kojeg strahujemo zadnjih godinu dana, u najvećoj mjeri prenosi kapljičnim putem.
-Štiteći se od COVID-19 štitimo se i od drugih respiratornih virusa. Virus SARS-CoV-2 novi je virus koji se širi dominantno kapljičnim putem, ali je zarazniji od ostalih. Pridržavanjem propisanih mjera znatno ćemo smanjiti i prijenos ostalih respiratornih virusa, uključujući virus gripe, koji se prenose sličnim putem. Neophodno je izbjegavati masovna okupljanja i gužve, grupiranje ljudi iz različitih kućanstava, obvezno držanje distance, redovito i pravilno pranje ruku, nošenje maski pravilno i dosljedno. SARS-CoV-2 virus novi je virus na koji je još uvijek veliki dio stanovništva osjetljiv te stoga podložan infekciji i razvoju bolesti, za razliku od virusa gripe koji poznajemo gotovo stotinu godina, postoji cjepivo i velik dio stanovništva prokužio se barem određenim sojevima virusa gripe – objašnjavaju iz HZJZ-a.
Zbog straha od koinfekcije SARS-CoV-2 i virusa gripe, na jesen smo svjedočili povećano interesu za cijepljenje protiv same gripe.
-Teško je predvidjeti što nam sljedeća sezona gripe nosi, kao što je teže i izabrati cijepne sojeve virusa gripe za sljedeću sezonu, ali preporuka za cijepljenjem protiv gripe, i dalje stoji, sukladno Programu cijepljenja za zaštitu osoba po povećanim rizikom – naveli su iz HZJZ-a.

Pročitajte još

Mladić koji je gurnut sa zida na Pilama stabilno je i uspješno se oporavlja

Dulist

VANDA I GABRIELA ĐANIĆ Mama i kći violončelistice stvaraju lijepu glazbenu priču

Maria Prkut

Culture Club Revelin proglašen 22. najboljim klubom na svijetu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija