Aktualno

ZIMA SE BLIŽI KRAJU Gdje je nestala gripa?

ZIMA SE BLIŽI KRAJU Gdje je nestala gripa?

Ove godine gripu gotovo da nitko ni ne spominje. U Nacionalnom centru za influencu ove sezone nisu zabilježili niti jedan slučaj laboratorijski potvrđene gripe, donosi Dnevnik.hr.
-U sezoni 2020./2021. u Nacionalnom centru za influencu SZO-a nismo zabilježili niti jedan slučaj laboratorijski potvrđene gripe, odnosno do sada su zabilježena samo dva slučaja kliničke gripe. Slična situacija međusezonske aktivnosti gripe bilježi se na širem europskom području, s potvrdom tek sporadičnih slučajeva oba virusa gripe, tip A i tip B – navode iz Nacionalnog centra.
U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, piše dalje Dnevnik.hr, objašnjavaju da se gotovo zanemarivi broj prijava oboljelih od gripe može pripisati provođenju higijensko-epidemioloških mjera s obzirom na to da se virus gripe, kao i SARS-CoV-2 od kojeg strahujemo zadnjih godinu dana, u najvećoj mjeri prenosi kapljičnim putem.
-Štiteći se od COVID-19 štitimo se i od drugih respiratornih virusa. Virus SARS-CoV-2 novi je virus koji se širi dominantno kapljičnim putem, ali je zarazniji od ostalih. Pridržavanjem propisanih mjera znatno ćemo smanjiti i prijenos ostalih respiratornih virusa, uključujući virus gripe, koji se prenose sličnim putem. Neophodno je izbjegavati masovna okupljanja i gužve, grupiranje ljudi iz različitih kućanstava, obvezno držanje distance, redovito i pravilno pranje ruku, nošenje maski pravilno i dosljedno. SARS-CoV-2 virus novi je virus na koji je još uvijek veliki dio stanovništva osjetljiv te stoga podložan infekciji i razvoju bolesti, za razliku od virusa gripe koji poznajemo gotovo stotinu godina, postoji cjepivo i velik dio stanovništva prokužio se barem određenim sojevima virusa gripe – objašnjavaju iz HZJZ-a.
Zbog straha od koinfekcije SARS-CoV-2 i virusa gripe, na jesen smo svjedočili povećano interesu za cijepljenje protiv same gripe.
-Teško je predvidjeti što nam sljedeća sezona gripe nosi, kao što je teže i izabrati cijepne sojeve virusa gripe za sljedeću sezonu, ali preporuka za cijepljenjem protiv gripe, i dalje stoji, sukladno Programu cijepljenja za zaštitu osoba po povećanim rizikom – naveli su iz HZJZ-a.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

[FOTO] BAHAT I NEKULTURAN A gdje nego na sred puta?

Dulist

SUTRA U GOSPINOM POLJU Motociklisti, policija vas poziva na poligon sigurne vožnje

Dulist