AktualnoUrednički izbor

NI PRVI NI ZADNJI! Betonski mulić nadležnima prošao ‘ispod radara’

NI PRVI NI ZADNJI! Betonski mulić nadležnima prošao 'ispod radara'

Između Ronilačkog kluba idvorca Solitudo prije nekoliko je dana osvanuo novi betonski mul na koji su pojedini građani odmah počeli privezivati svoje barke. Odlučili smo stoga provjeriti je li nekome možda dana dozvola za takvu intervenciju u prostoru ili je riječ o ‘kućnoj radinosti’. Međutim, put do te, naoko jednostavne informacije, pokazao se vrlo teškim. Najprije smo poslali upit Gradu Dubrovniku te smo pitali jesu li upoznati s ovom gradnjom, jesu li za nju dali dozvolu te tko bi bio ‘investitor’. Iz Gradske uprave stigao je odgovor kako ‘Odsjek komunalnog redarstva nema saznanja o gradnji u Solitudu koja je predmet našeg upita, niti raspolaže informacijama o graditelju i zakonitosti takve gradnje.
Napomenuli su kako je za navedeno područje Solituda nadležna Lučka kapetanija sukladno Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama. Dodali su kako će djelatnici Odsjeka za komunalno redarstvo izaći na mjesto događaja te utvrditi činjenično stanje, o čemu će, u slučaju potrebe, izvijestiti Lučku kapetaniju radi poduzimanja mjera i radnji iz njihove nadležnosti.

Oprečne informacije
Nakon upute Grada, obratili smo se lučkom kapetanu Matu Kekezu koji je također istaknuo kako nije upoznat s novim betonskim mulom za kojeg ga pitamo.
— Lučka kapetanija ne izdaje dozvole za takvu vrstu gradnje niti dozvole za takvu vrstu korištenja pomorskog dobra postoje. Jedino što se može jest izdati koncesiju te oni koji je imaju, moraju dobiti suglasnost davatelja koncesije za izvođenje radova, odnosno postavljanje bilo čega u prostoru. Ne znam ima li itko koncesiju za taj dio. Inače, taj dio uređuje Grad Dubrovnik Urbanističkim planom. Postojali su projekti za određenu gradnju tu u moru, ali ne znam da je Grad na tom području trenutno išta takvo pokrenuo – rekao je lučki kapetan Kekez. Dakle, iako su iz Gradske uprave istaknuli kako je Lučka kapetanija odgovorna za ovaj predio Solituda, oni pak trenutno ne znaju što im se ‘pred nosom’ gradi.
A, tome još više, nažalost, u prilog ide sljedeća situacija. S obzirom da su nam iz Grada Dubrovnika obećali da će u Solitudo poslati komunalne redare kako bi utvrdili o čemu se radi, provjerili smo jesu li to doista i napravili te što su utvrdili. Iz Gradske uprave potvrdili su nam kako su odmah 25. veljače, kada smo ih prvi put i pitali za mul, djelatnici komunalnog redarstva izašli na teren te obavili očevid na mjestu događaja vezano za izgradnju betonskog mulića na predjelu Solituda.
-O zatečenom stanju komunalni redari su izvijestili Lučku kapetaniju Dubrovnik, a o detaljima izvješća molimo Vas da se obratite direktno kapetaniji koja je nadležna za daljnje postupanje u ovom slučaju – istaknuli su iz Gradske uprave. I prije nego smo dobili ovaj odgovor, kontaktirali smo lučkog kapetana Mata Kekeza kako bismo provjerili je li Lučka kapetanija postupala u ovom slučaju i hoće li primijeniti nekakve sankcije? Kekez nam je pak istaknuo kako misli da su komunalni redari trenutno na terenu (u utorak, 2. ožujka op.a.) te da mora pričekati kraj njihovih izvida kako bi nam mogao dati informaciju o daljnjem eventualnom postupanju. Ako su komunalni redari obavili izvide i obavijestili Kapetaniju o stanju kako bi dalje mogli postupati, kako je moguće da lučki kapetan o tome nekih tjedan dana nakon ne zna? Kako će onda, ukoliko su utvrđeni prekršaji, odnosno, ako se mulić nije tek tako mogao izbetonirati ‘na svoju ruku’, poduzeti bilo kakvu sankciju?

Prebacivanje odgovornosti
Dodajmo i da smo tragom informacije o potrebi izdavanja koncesije za takvu intervenciju u prostoru, o kojoj nam je govorio lučki kapetan, upit nadalje poslali Dubrovačko-neretvanskoj županiji odakle nismo dobili nikakav odgovor, već su nas uputili na ravnatelja Županijske lučke uprave Dubrovnik Željka Dadića jer ‘on će sigurno znati odgovor jer je to u njegovoj nadležnosti’. Kad ono ipak, ni tu nismo imali uspjeha.
— Što se tiče Solituda, on nije u okviru lučkog područja i za njega nije nadležna Lučka uprava. Trebali biste se obratiti Lučkoj kapetaniji. Naša je samo lučica od pola parka u Gružu prema Radeljeviću do fakulteta – istaknuo je Dadić dodavši kako je Solitudo više ‘pod divlje’ te da bi, ako postoji ikakva ilegalna gradnja, Kapetanija trebala izaći na teren te izvidjeti situaciju.
Dakle, prema svim dostupnim informacijama, ne samo da nitko nije izdao dozvolu za betoniranje ovog mula, nego nitko ne zna, osim sada komunalnih redara Grada, ni da je on tamo postavljen. Naoko jednostavan upit ostavljen je bez konkretnog odgovora nadležnih institucija i to, najprije, jer se nisu mogli dogovoriti tko je od njih uopće nadležan za to područje i tko bi bio taj tko bi i dao neku eventualnu dozvolu za gradnju. Naravno, to bi trebala biti Lučka kapetanija. Prebacivanje loptice nije nas dovelo do traženih informacija, ali, prema svemu sudeći, očito je da je riječ o ‘kućnoj radinosti’ te je netko jednostavno odlučio, valjda kako bi mu bilo zgodnije, ispred kuće ‘naliti’ betonski mul i nadati se kako ga nitko neće ni primjetiti. A, kako i ne bi, kad je očito moguće da takve stvari prođu ‘ispod radara’. Znači li to da bismo pod krinkom prebacivanja loptica i odgovornosti, odnosno nadležnosti institucija, svi mogli tako nešto napraviti u prostoru bez da budemo kažnjeni?

Iz tiskanog izdanja od 3. ožujka 2021.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist