AktualnoKome zidine

“Zidine ne mogu biti predmet Zakona o obnovi”

"Zidine ne mogu biti predmet Zakona o obnovi"

Povodom svih događanja oko Zakona o obnovi spomeničke baštine Grada Dubrovnika koji danas nije stigao na dnevni red, već je predviđen sutra u hitnoj proceduri pred saborskim zastupnicima, priopćenjem za javnost oglasila se i Dubrovnik regija.

Priopćenje prenosimo u cjelosti.

''Samo nekoliko dana nakon što je prihvaćen na sjednici Vlade RH Zakon je poslan u Sabor na hitnu proceduru?!.
Zašto donošenje ovako važnog Zakona u hitnoj proceduri?
Zašto donošenje Zakona po hitnom postupku unatoč stavu i izvješću Ustavnog suda RH, od 23.siječnja 2013 godine, upućenog Saboru, u kojem se pored ostalog navodi:
„Učestala praksa donošenja zakona po hitnom postupku narušava samu bit parlamentarizma.
Takva praksa obezvrjeđuje značenje demokratskih procedura i obvezu njihova poštovanja te onemogućuje javnu raspravu o bitnim društvenim pitanima, slabeći time i osnove za razvitak i unapređenje dijaloške kulture bez koje ne postoji demokratsko društvo.
Pravo koje se stvara u procedurama koje nisu u skladu s duhom parlamentarizma ne nailazi na povjerenje građana a istodobno podriva njihovo povjerenje u demokratske institucije.“
Koji su relevantni razlozi za donošenje ovog zakona po hitnom postupku a koje je uvijek potrebno, posebno obrazložiti u prijedlogu samog zakona ?.
Zašto se ne uvažava mišljenje Ustavnog suda od 23.siječnja 2013 godine u kojem je, osim potrebe navođenja relevantnih razloga za donošenje zakona u hitnom postupku, navedeno i kako se u takvim situacijama „nije dostatno samo pozvati na Poslovnik Sabora ili potrebu hitnog postupka opravdati općim, neodređenim ili neuvjerljivim razlozima“.
Kako to da su se zainteresirane strane i zainteresirana javnost na prijedlog Zakona mogle očitovati u vrijeme kada je Gradsko vijeće grada Dubrovnika raspušteno radi predstojećih lokalnih izbora?!.
Hoće li se Gradskom vijeću grada Dubrovnika,uz čiju je suglasnost zaključen ugovor između Grada i DPDS-a, koji ugovorne strane obvezuje do 2019 godine,uopće omogućiti raspravljanje o prijedlogu Zakona, dakle sudjelovanje u postupku  i iskazivanje stava ili se,po hitnom postupku, sve zapravo želi riješiti bez njegovog sudjelovanja?
Pristaje li se ovakvim nezakonitim postupkom i donošenjem ovakvog Zakona na rušenje trodiobe vlasti i kršenje niza ustavnih i zakonskih načela samo radi jednog cilja – ukidanja svih pravnih učinaka ugovora sklopljenog između grada Dubrovnika i DPDS-a koje kontinuirano, u svim sustavima, počev od 1952 godine uspješno i sa puno ljubavi skrbi o našoj spomeničkoj i kulturnoj baštini ?.
Tko i zašto na, najblaže rečeno,neprimjeren način želi riješiti status DPDS-a, koje je zbog svog rada jedinstveno i priznato u Hrvatskoj, na način njegovog potpunog izvlaštenja?
Ističemo samo neke značajnije radove Društva u posljednje vrijeme kao što su obnova Stonskih zidina, obnova Sokol kule u Konavlima.
Navedenim se ozbiljno dovodi u pitanje buduća kvalitetna skrb o baštini, nastavljanje već započetih ali i realizacija planiranih projekata DPDS-a ne samo na području Grada nego i Konavala,Stona, Primorja i dugih dijelova dubrovačkog kraja (obnova zidina u Moluntu, obnova Kneževog dvora u Slanom………………).
Mogu li predmetom ovog Zakona uopće biti gradske zidine i DPDS odnosno gospodarenje i upravljanje gradskim zidinama?
Smatramo da ne mogu.
Napominjemo da i Zavod za obnovu Dubrovnika smatra kako „ odredbe članaka koje se odnose na gradske zidine i DPDS ne mogu biti predmetom ovog Zakona kojim se definira obnova i sanacija šteta od potresa a ne gospodarenje i upravljanje spomeničkom cjelinom odnosno njezinim dijelovima“, te kako se„neprimjereno rješavanje statusa DPDS-a iz prijedloga Zakona dodatno neprimjereno razrađuje člancima vezanim uz preuzimanje poslova DPDS-a od strane Zavoda, pri čemu Grad ostaje po strani“.
Tko može, bez sudjelovanja Gradskog vijeća grada Dubrovnika i ozbiljne javne rasprave, pristati na predloženi model financiranja Zavoda za obnovu Dubrovnika po kojem sva sredstva osigurava grad Dubrovnik bez obveze financiranja Zavoda iz sredstava državnog proračuna RH?.
Smatramo da sam gradonačelnik nema takve ovlasti i da se o tome moraju prethodno izjasniti svi naši sugrađaniodnosno zainteresirane strane i zainteresirana javnost
Tražimo da se odmah obustavi postupak donošenja predmetnog Zakona i da se isti povuče iz hitne procedure jer za takvo postupanje ne postoje opravdani razlozi.
U slučaju nastavljanja postupka, ustrajati ćemo u utvrđivanju političke odgovornosti svih njegovih sudionika kojim se, po našem uvjerenju, obračunava sa DPDS-om, krše mnoge ustavne i zakonske odredbe i stvara šteta Gradu odnosno potpuna pravna nesigurnost, nesvojstvena uljuđenim i civiliziranim demokracijama.''
 

Pročitajte još

U PROGRAMU DOMOVINSKOG POKRETA Revizija Dubrovačkih ljetnih igara

Ivana Mijić Vulinović

ROĐENI ISTI DAN I GODINU Sretan rođendan Josipu Škerlju i Lukši Peku!

Dulist

IZVJEŠĆE O RADU POVJERENSTVA PRED VIJEĆNICIMA Na što su se žalili pacijenti tijekom 2023.?

Dulist