Aktualno

[ŽELJE I OSVRTI] BLAŽ PEZO Očekujemo 570 tisuća putnika s cruisera

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo za DuList je istaknuo po čemu će pamtiti 2021. godinu, ali i koja su njegova očekivanja za ovu 2022. godinu.

-U 2021. pokrenutje promet bro­dova na kružnim putovanjima koji je bio zaustavljen kroz cijelu 2020. zbog poznatih okolnosti uzrokovanih pan­demijom koronavirusa. Relaksacijom mjera sredinom svibnja 2021. stekli su se uvjeti za ponovno pokretanje cru­ising turizma u destinaciji. Prvi vje­snici bili su brodovi MSC Cruisesa koji su doveli putnike u naš Grad, a zatim i brodovi ostalih brodskih kompanija, vodeći računa o smanjenom COVID kapacitetu od 60 posto putnika što je bio uvjet za reaktivaciju tržišta. U Luč­koj upravi Dubrovnik s radošću smo ih dočekali, a kako je sezona tekla, dola­zio je sve veći broj cruisera u naš Grad. U konačnici smo 2021. završili s pro­metom iznad očekivanja s obzirom na okolnosti početkom godine. Ostvarena je solidna cruise sezona u kojoj nas je posjetilo 140 brodova s nešto više od 110.000 putnika. S obzirom da ih 2020. uopće nije bilo, zadovoljni smo rezul­tatom u 30 postotnom iznosu od 2019. godine koji predstavlja dobru bazu za sljedeću sezonu. Prema sadašnjim naja­vama, u 2022. očekujemo 365 dolazaka brodova s oko 570 tisuća putnika, što je u potpunosti usklađeno s planovima održivog razvoja turizma. Maksimalni broj putnika s cruisera u Dubrovniku tijekom cijele 2022. bit će 4.000 putnika istovremeno, tj. u prosjeku dva broda na vezu. Lučka uprava Dubrovnik i svi dionici pomorskog lučkog sustava pri­donijeli su uspješnom pružanju usluga brodovima i putnicima, što potvrđuje i osvojena nagrada za vodeću cruising destinaciju u Europi u 2021. godini koju nam je dodijelio World Travel Awards. Ovo priznanje potvrđuje izniman sta­tus Dubrovnika koji u velikoj mjeri doprinosi ukupnoj prepoznatljivosti Hrvatske kao cruising destinacije u međunarodnim okvirima – istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 29. prosinca 2021.

Pročitajte još

Mons. Roko Glasnović: ‘Ako istinski nasljedujemo Kristov put i našega Parca, bit ćemo svi Vlahovi ljudi’

Dulist

Srijedom se čita DuList!

Dulist

DOZNAJEMO Mato Franković zatražio novo rješenje za antenu na Lopudu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija