Aktualno

[ŽELJE I OSVRTI] BLAŽ PEZO Očekujemo 570 tisuća putnika s cruisera

Ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo za DuList je istaknuo po čemu će pamtiti 2021. godinu, ali i koja su njegova očekivanja za ovu 2022. godinu.

-U 2021. pokrenutje promet bro­dova na kružnim putovanjima koji je bio zaustavljen kroz cijelu 2020. zbog poznatih okolnosti uzrokovanih pan­demijom koronavirusa. Relaksacijom mjera sredinom svibnja 2021. stekli su se uvjeti za ponovno pokretanje cru­ising turizma u destinaciji. Prvi vje­snici bili su brodovi MSC Cruisesa koji su doveli putnike u naš Grad, a zatim i brodovi ostalih brodskih kompanija, vodeći računa o smanjenom COVID kapacitetu od 60 posto putnika što je bio uvjet za reaktivaciju tržišta. U Luč­koj upravi Dubrovnik s radošću smo ih dočekali, a kako je sezona tekla, dola­zio je sve veći broj cruisera u naš Grad. U konačnici smo 2021. završili s pro­metom iznad očekivanja s obzirom na okolnosti početkom godine. Ostvarena je solidna cruise sezona u kojoj nas je posjetilo 140 brodova s nešto više od 110.000 putnika. S obzirom da ih 2020. uopće nije bilo, zadovoljni smo rezul­tatom u 30 postotnom iznosu od 2019. godine koji predstavlja dobru bazu za sljedeću sezonu. Prema sadašnjim naja­vama, u 2022. očekujemo 365 dolazaka brodova s oko 570 tisuća putnika, što je u potpunosti usklađeno s planovima održivog razvoja turizma. Maksimalni broj putnika s cruisera u Dubrovniku tijekom cijele 2022. bit će 4.000 putnika istovremeno, tj. u prosjeku dva broda na vezu. Lučka uprava Dubrovnik i svi dionici pomorskog lučkog sustava pri­donijeli su uspješnom pružanju usluga brodovima i putnicima, što potvrđuje i osvojena nagrada za vodeću cruising destinaciju u Europi u 2021. godini koju nam je dodijelio World Travel Awards. Ovo priznanje potvrđuje izniman sta­tus Dubrovnika koji u velikoj mjeri doprinosi ukupnoj prepoznatljivosti Hrvatske kao cruising destinacije u međunarodnim okvirima – istaknuo je ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 29. prosinca 2021.

Pročitajte još

UDRUGA RINA MAŠERA Ove godine proslavili 65. godišnjicu rada, pokrenuli i važnu akciju

Karmen Maškarić

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

Zbog otežavajućih okolnosti danas su neke ulice bez vode, provjerite je li i vaša!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija