Aktualno

Želite kupiti instrument? Specijaliziranih trgovina nema, Umjetnička škola nudi rješenje

Želite kupiti instrument? Specijaliziranih trgovina nema, Umjetnička škola nudi rješenje

Dubrovnik je po mnogočemu udaljen i možemo reći ‘zakinut’ za mnoge jednostavne stvari i sitnice koje nam trebaju u svakodnevnom životu. Ukratko, za neki detalj za kuću, opremu za sobu i slično, moramo posegnuti u bespuća internetske kupovine, a možda bi nam bilo jednostavnije prošetati do butige specijalizirane za to. Manjak ponude možda su najbolje osjetili oni koji se bave ili se planiraju baviti glazbom, kao primjerice roditelji školaraca (budućih) glazbenika. Onaj tko kreće svoje dijete upisati na neki instrument često se zapita kako ga odabrati i kupiti, kao i popratne sitnice koje bi sutradan za isti mogle zatrebati.

Naime, u Dubrovniku više ne postoji niti jedna trgovina specijalizirana za prodaju glazbenih instrumenata i opreme. Nije teško naručiti, primjerice, žice za gitaru, no što ako želite uživo isprobati između nekoliko gitara i onda odlučiti koju kupiti djetetu?

U školi situacija ‘uigrana’
Odlično rješenje stiže iz Umjetničke škole Luke Sorkočevića, koji kao škola funkcioniraju po principu ‘masovne narudžbe’ opreme. Više o tome rekao nam je ravnatelj škole Slobodan Begić.

Želite kupiti instrument? Specijaliziranih trgovina nema, Umjetnička škola nudi rješenje

– Kod nas u školi situacija je ‘uigrana’. Već iz iskustva znamo koje su violine odlične i prikladne za djecu, na primjer violina Gewa. Radi se o godinama iskustva s djecom i jednostavno, profesori su u tom segmentu itekako iskusni i najbolje će preporučiti roditeljima – ističe Begić. Kaže kako je škola upravo radila veliku nabavu za instrumente i glazbenu opremu.

– Početkom tjedna zatvorili smo javnu nabavu za potrošni materijal. Već znamo koju ćemo uzimati garnituru, koje žice, što kome odgovara, bilo profesorima, bilo djeci – napominje dalje Begić.
– Kupujemo razne dijelove, sve se radi preko zagrebačkih trgovina i ‘online’. Ipak, jednom godišnje obiđem zagrebačke butige koje prodavaju nama potrebne instrumente, pregledam ih. Primjerice, otvorim jednu Gewu, vidim je li u standardu, a obično jest, pa pođem u drugu butigu… Ustanovim jesu li instrumenti korektni za cijenu koju dobivamo i nastavljam dalje sa kupovinom. Iskreno, kad se radi o ovakvom tipu kupovine, bez Zagreba teško da možemo išta – dodaje Begić. Po istom ključu, odnosno ‘zagrebačkom linijom’ opremu nabavlja i naš Orkestar, dodaje.

Savjeti za roditelje
Od ravnatelja Begića dobili smo i nekoliko savjeta za roditelje mališana koji žele kupiti instrument, a ne nužno vezano za pohađanje nastave u Umjetničkoj školi.

– Ukoliko želite privatno kupiti instrument, postoji sjajna trgovina u Ljubuškom s bogatom ponudom svih instrumenata i popratne opreme. I sami bismo u školi kupovali sve navedeno tamo da se ne radi o drugoj državi, te se javlja problem javne nabave. Stoga, nama je Zagreb destinacija, a roditeljima preporučam posjetiti tu trgovinu. Također bih htio napomenuti kako, vezani za nastavu u školi ili ne, roditelji se uvijek mogu javiti u školu i vjerujem da će im svaki profesor instrumenta rado objasniti, savjetovati što kupiti te dodati još neke detalje. Dakle, slobodno nam se javite ukoliko imate bilo kakve nedoumice oko kupnje instrumenta – napominje Begić. Za kraj je dodao i lijepe vijesti iz škole.

– Što se tiče instrumenata, popunili smo sve kapacitete. Standardno, najveći interes je za gitaru i gudačke instrumente, nešto manje za klavir. Što se tiče srednje baletne škole, jedna učenica pohađa A program – kompletno gimnazijski, dok je njih pet u B programu. Blizu smo kvote za balet, sedam, što je potvrda interesa koji je vladao za ovaj program u školi – zaključuje ravnatelj Begić.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist