AktualnoUrednički izbor

DVIJE GODINE NAKON ZAKLJUČENOG STEČAJA Vlahušić prodaje bivši King Richard’s Pub

DVIJE GODINE NAKON ZAKLJUČENOG STEČAJA Vlahušić prodaje bivši King Richard's Pub

Tvrtka VIAM u vlasništvu Mladena Vlahušića prodaje nekadašnji King Richard’s Pub u Hladnici, u sklopu kojega je 2014. godine otvoren i hostel imena ‘Cocoon’. Oglas o prodaji ove nekretnine od tisuću ‘kvadrata’, koja se nudi po cijeni od 2,6 milijuna eura, osvanuo je početkom mjeseca na ‘Njuškalu’. Ponuda je označena kao ‘poslovna prilika’, jer je riječ o poslovnoj zgradi u centru Dubrovnika, sveukupne površine 1042 metra četvorna od kojih se na poslovnu zgradu odnosi 757 ‘kvadrata’ (podrum, suteren, prizemlje, 1. kat i 2. kat), a 285 ‘kvadrata’ na dvorište. Zgradu čini hostel koji se prostire na gornja tri kata s 32 kreveta i četiri apartmana, dok suteren i podrum čine restoran / noćni klub. Inače, upravo je zbog ovog ugostiteljskog objekta, bivšeg King Richard’s Puba, Viam i posrnuo u stečaj. Tako se barem može pročitati u stečajnom planu iz 2019. godine, kada je stečaj i zaključen.

Za sve je kriv izljev kanalizacije
Naime, VIAM je počeo s poslovanjem 1992. godine, a tvrtka se u to vrijeme bavila trgovinom. Kroz godine, piše u stečajnom planu, društvo je razvijalo djelatnost građevine te ugostiteljstva i turizma. U vremenu do gospodarske krize 2009./2010. godine VIAM je zapošljavao i do 50 djelatnika u svim djelatnostima. Kriza nije zaobišla ni Vlahušićevu tvrtku, no pravi uzročnik teškoća u poslovanju, navodi se u stečajnom planu, bio je izljev kanalizacije u ugostiteljskom objektu King Richard’s Pub.
Iste godine Pub je zatvoren, otpušten je dio djelatnika, jer nije uspjela nagodba s izazivačem havarije, dubrovačkim Vodovodom, piše dalje. Pokrenut je i sudski postupak koji je završen 2013. uz sklapanje sudske nagodbe. Tada je OTP banka pokrenula ovrhu nad zgradom i to, kako se navodi u planu, ne za dug Viama, već za tug tvrtke Konel, nad kojim je otvoren stečaj, a za koju je VIAM izdao jamstvo kod prodaje skladišta. Zbog ovrhe nad zgradom, VIAM Pub nije uspio staviti u funkciju.

Linićeva predstečajna nagodba
Uz dolazak krize i odlaskom dijela tvrtki u stečaj te nemogućnosti naplate svojih potraživanja, Viam tada podnosi zahtjev za otvaranje predstečajnog postupka, kojeg je Financijska agencija prihvatila te otvorila postupak 2013. godine. Upravo je ta predstečajna nagodba punila medijske stupce, a bila je i predmetom rasprava tadašnjih gradskih vijećnika. No, obiteljska tvrtka VIAM došla je pod povećalo javnosti i prije predstečajne nagodbe, u prvom redu zbog tadašnjeg gradonačelnika Andra Vlahušića, kojemu, pisali smo i ranije, nije bilo sporno to što je VIAM dobivao poslove kao podizvođač na nekoliko gradskih gradilišta po Dubrovniku, a najveće i najpoznatije od njih je ono na Ilijinoj glavici gdje je posao težak 40-ak milijuna dobio svojedobno PZC Split. A potom i VIAM.
Vratimo se na predstečajnu nagodbu iz 2013. godine. Tadašnji ministar financija Slavko Linić predstečajnom nagodbom od 18. prosinca 2013. godine, kada je doneseno rješenje, oprostio je VIAM-u čak 4,5 milijuna kuna duga. Ministarstvo financija – Porezna uprava u potpunosti se odrekla kamata u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna te polovice osnovnog duga u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna. Odnosno, Ministarstvo Slavka Linića Mladenu Vlahušiću je, pisali smo ranije, od ukupnog duga u visini od 7,8 milijuna kuna oprostilo više od pola, dok je ostatak Mladen Vlahušić trebao vratiti u roku od četiri godine s kamatom od 4,5  posto. Osim Ministarstva 40 posto svojih potraživanja odrekle su se brojne javne i državne tvrtke, dok je povrat preostalog dijela duga omogućen kroz razdoblje od četiri godine bez kamata. Tu su bili i privatni dužnici, fizičke osobe…
Kako se navodi u stečajnom planu iz 2019. godine, u tijeku predstečajne nagodbe VIAM je izmirivao svoje obaveze, u najvećem dijelu prema Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, a manjim dijelom i ostalim vjerovnicima.

Pub dva puta bio na bubnju
Međutim, tri godine kasnije, točnije krajem 2016. Financijska agencija podnosi prijedlog za otvaranje stečajnog postupka. Prvi put u travnju te godine, no stečajni postupak obustavlja se u lipnju. Potom Fina ponovno u studenome podnosi prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad VIAM-om te se rješenje o njegovom otvaranju konačno i donosi sredinom 2017.
Inače, bivši Pub u Hladnici jedina je VIAM-ova nekretnina, koja je tijekom stečajnog postupka bila i predmetom dvije javne dražbe. No nitko nije bio zainteresiran za kupnju.
-Budući da se na javnoj dražbi nitko nije prijavio može se zaključiti ili pretpostaviti da se prodajom nekretnine najvjerojatnije ne bi ostvarilo dovoljno sredstava za namirenje ni cijele tražbine razlučnog vjerovnika, pa tako ni stečajnih vjerovnika, već bi bilo bolje nastaviti poslovanje stečajnog dužnika, te se tako kroz nastavak poslovanja stečajnog dužnika i moguće dodatno ulaganje u zgradu, došlo do većeg prihoda u stečajnu masu iz kojih bi se nakon odbitka svih troškova stečajnog postupka bolje namirile tražbine vjerovnika dužnika. Nastavkom poslovanja ne bi se utjecalo na osiguranje tražbine razlučnog vjerovnika, budući da bi na nekretnini ostalo upisano razlučno pravo, a vrijednost nekretinne bi se mogućim dodatnim ulaganjem povećala – iznio je u stečajnom planu stečajni upravitelj Dragan Knežević.
Za održivi nastavak poslovanja i osiguranje prihoda kojim bi se mogao ispuniti stečajni plan sastavljena je financijsko – računovodstvena analiza poslovanja za dvije sljedeće godine, a kako se navodi, za poslovnu zgradu u Hladnici vezana je djelatnost turizma kroz smještajne kapacitete tipa ‘hostel’, dok bi se bivši prostor ugostiteljskog objekta u prizemlju zgrade – PUB-a uz potrebnu sanaciju štete od izljeva kanalizacije ponovno stavio u funkciju.

Optimizam pred krizu
Navodi se i kako je nastavak djelatnosti u sektoru građevinarstvu neupitan budući da je iskazana potreba za ovom vrstom radova daleko veća od trenutne ponude. Potražnja je svakim danom sve veća, pisalo je 2019., jer se otvaraju nove investicije u infrastrukturi, a pogotovo u sektoru hotelijerstva. No, tada nitko nije niti sanjao krizu koja je nastupila 2020. s pojavom virusa COVID-19. Možda je upravo financijska kriza nastala uslijed one zdravstvene i nagnala Vlahušića na prodaju nekretnine u Hladnici. Za kraj istaknut ćemo kako je VIAM u 2020. godini ostvario dobit od niti 40 tisuća kuna, koja je raspoređena u zadržanu dobit društva.

Objavljeno u tiskanom izdanju tjednika DuList 13. listopada 2021. 

Pročitajte još

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

KUPAČI PITAJU Kada će se skalice postaviti na Lokrumu?

Dulist