Zanimljivosti

Zeleni izbor za održivu budućnost

U organizaciji Udruge Ekooptimist te u suradnji sa Udrugom Zeleno sunce, Eko-Omblići i Pravo na zavičaj 28. i 29. prosinca u Dubrovniku je održan dvodnevni forum „Zeleni izbor za održivu budućnost“.

Glavna tema foruma bila je pravo okoliša i sudjelovanje javnosti u okolišnim pitanjima.

Cilj foruma  je bio okupiti sve građane, udruge, medije, predstavnike lokalne uprave, ribare, poljoprivrednike, obrtnike, poduzetnike i sve zainteresirane vezano za održivi razvoj Dubrovačko-neretvanske županije, kao i izlaganje dosadašnjih iskustava, educirati o mehanizmima sudjelovanja javnosti u okolišnim pitanjima i pokretanje promjena kroz zajedničku suradnju i djelovanje u 2012. godini.

Predsjednica Udruge Ekooptimist Miriam Lazić kazala je kako se ustrajno moramo zalagati za realizaciju prava i prinicipa koje propisuje pravo okoliša u Europi i Republici Hrvatskoj  te je istakla mehanizme sudjelovanja javnosti u pitanjima okoliša kako bi se građani uključili i identificirali se kao zainteresirana, a ne nezainteresirana javnost. Svojim sudjelovanjem na ovakvim zelenim forumima te koristeći sve mehanizme iz prava EU i RH oni imaju šansu kreirati svoju održivu i bolju budućnost.

Na forumu je također bilo riječi o  gospodarenju otpadom u EU i RH, Zajedničkoj  ribarskoj politici EU, Zajedničkoj poljoprivrednoj politici EU, kao i o održivom turizmu. Naslanjajući se na temeljna načela Zakona o zaštiti okoliša – o održivom razvitku i načelu predostrožnosti – izneseno je više primjedbi i niz konkretnih prijedloga.

Predsjednica udruga Zeleno sunce i Ekoomblići Jadranka Šimunović istakla je potrebu očuvanja prirodnih resursa županije, pitke rijeke ,izvora pitke vode ,obale ,otoka  ,prvenstveno osjetljivog Jadranskog mora , što znači smanjiti broj kruzera uopće uz Jadransku obalu, a posebno pod UNESCO-om zaštićeni Dubrovnik, te poticati ekoturizam.

Djecu i mlade ekološki valja educirati od najranije djetinjstva ,uvesti  eko minute ekologije u vrtiće i škole, zabraniti plastične vrećice, kao što je to 1. siječnja 2011. učinila Italija. Zatim treba proglasiti najhitnije Srđ –Park šumom – kao štoje to Park Šuma Učka.

– Golf terenima nije mjesto na Srđu zbog blizine izvorišta rijeke Omble, a veliki problem u okolišu imaju divlja i nekontrolirana odlagališta, ponajviše u Rijeci dubrovačkoj gdje se deponira i opasni otpad. Mišljenja smo da se trebamo ugledati na gradove kao Krk i Čakovec – kazala je Šimunović te istakla potrebu najhitnijeg smanjenja komunalnog otpada  ekološki zasnovanim komunalnim gospodarenjem otpadom,odnosno  žurnim recikliranjem i otvaranjem reciklažnih dvorišta i zelenih otoka  u bližoj okolici Grada, baš kako rade drugi gradovi u Europi.

– Stoga mi svi, kao i građani Dubrovačkog Primorja, objedinjeni u inicijativi Pravo na zavičaj, Udruga Ekooptimist i Udruga Zeleno sunce na ovom forumu zaključili smo da se ne slažemo  sa aktualnom i predviđenom politikom gospodarenja otpadom u  Dubrovačko-neretvanskoj županiji  te  tražimo da se povuče Studija utjecaja na okoliš za Centar za gospodarenje otpadom Lučino razdolje – istaknuto je na forumu.

Eko-udruge zahtijevaju od nadležnih vlasti  da se postupak za izbor i izgradnju budućeg odlagališta temelji  na boljim politikama gospodarenja otpadom odnosno poštivanje standarda koji su propisani u EU legislativi i implementirani u zakone  RH,  zatim uvažavajući neovisnu struku i interese građana.

Nevenka Đirlić, kordinatorica inicijative Pravo na zavičaj, istakla je  da se buduće odlagalište treba isplanirati u sklopu politike primarnog razvrstavanja otpada koji će smanjiti količinu smeća a povećati obujam korisnog odvojenog odlaganja, smanjiti troškove i zahtijevati znatno manju površinu za smeće.

Nives Lazić (Ekooptimist) istakla je da bi Dubrovačko-neretvanska županija  trebala već danas donositi ambicioznije ciljeve za odvojeno prikupljanje otpada.

– Naše ekološke udruge se već godinama bore protiv postavljanja  mobitelnih stupova ,dalekovoda i trafostanica u naseljenim mjestima, kojima tamo nije  mjesto (slučaj Mokošica gdje ih ima tri), jer imamo znatan porast kancerogenih oboljenja ljudi koji žive u njihovoj neposrednoj blizini – istaknuto je na forumu.

Udruge zagovaraju obnovljive izvore energije, solarne i  vjetroelektrane, a protive se gradnji HE Ombla u strogo zaštićenom izvorištu Omble i Viline špilje koje je obuhvaćeno europskom ekološkom mrežom  Natura 2000.

Zaključeno je kako samo održivi razvoj može očuvati  prirodne resurse, poljoprivredu, ribarstvo, turizam i dati bolju budućnost Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Stoga će Udruga Ekooptimist, u suradnji sa udrugama Zeleno sunce, Eko-Omblići, Pravo na zavičaj i drugim partnerima koji se žele pridružiti, i dalje organizirati ovakve forume uključujući javnost u svrhu zajedničkih donošenja odluka, pokretanja promjena promicanjem vrijednosti održivog razvoja na području Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

CRTICE IZ MALE BRAĆE Fra Stipe Nosić o grobovima u sakristiji

Dulist

Na današnji dan prije 150 godina popisan Ugovor o osnivanju Domorodnog muzeja

Dulist

Što su sve najmlađi naučili na radionicama Zajednice tehničke kulture?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija