Zanimljivosti

ZELENA ČISTKA Probudite svijest o našoj planeti, sudjelujte u čišćenju okoliša!

ZELENA ČISTKA Probudite svijest o našoj planeti, sudjelujte u čišćenju okoliša!

Zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada, uvala i podmorja, koja je ujedno i dio globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup, najveći je ekološki volonterski projekt u svijetu i Hrvatskoj, koji se organizira povodom obilježavanja Dana Planeta zemlje.

Gomilanje smeća je veliki problem današnjice koji direktno utječe na kvalitetu življenja ljudi, ali i situaciju u okolišu. Promjena navika, svakog pojedinca, ali i organizacija, poduzeća i institucija, jedini je način da se očuvaju prirodne ljepote i dobra te osigura ljepša i zdravija budućnost. Buđenje svijesti o stvaranju i važnosti odgovornog gospodarenja otpadom u svrhu očuvanja okoliša, prirode i planete Zemlje, koja je naše zajedničko dobro, prvi je korak na tom putu.

Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika, i ove godine, u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum, Osnovnom školom Lapad, Vatrogasnom zajednicom Grada Dubrovnika, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Rijeka dubrovačka, Udrugom mladih Orlando, Studentskim zborom Sveučilišta u Dubrovniku, Erasmus student networkom, Crvenim Križem, Razvojnom agencijom Grada Dubrovnika DURA-om, Inicijativom građana park šuma Hladnica, Čistoćom Dubrovnik, i Upravnim odjelom za promet, stanogradnju i razvojne projekte organizira akciju čišćenja 22. travnja i 23. travnja 2016. godine.

Na Lokrumu se Plava čistka odvija kroz IPA prekogranični projekt 4M kojim upravlja Delegacija Europske unije u Crnoj Gori, Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske, a provode ga udruga Sunce, Javna Ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Dubrovačko-neretvanske županije, Green Home, Agencija za zaštitu životne sredine Crne Gore, a za čišćenje podmorja uključen je i Ronilački klub. Dvodnevni program na Lokrumu možete pronaći na www.lokrum.hr.

Udruga DART sudjeluje u akciji prikupljanja otpada na Lokrumu u sklopu projekta “Sedam dana Lokruma”.

Društvo Distrofičara invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Dubrovačko neretvanske županije ovom prigodom darovali su 100 komada vrećica za prikupljanje otpada.

U sklopu Zelene Čistke, održati će se i mjesečni ciklus “Debata o svemu” u organizaciji Udruge mladih Orlando, SKACA_DU i Udruge Maro i Baro u prostorijama Kluba mladih Orlando s početkom u 16:00 h, a moderator tribine je dr.sc. Nikša Glavić s Instituta za more i priobalje.

Stoga Vas pozivamo da se volonterski pridružite ovoj hvalevrijednoj akciji čišćenja nepravilno i nedopušteno odbačenog otpada u petak 22. travnja i subotu 23. travnja na lokacijama:

Petak, 22. travnja

Osnovna škola Lapad: početak u 9.00 h
Lokrum: polazak brodom u 10.00 h iz Gradske luke

Subota, 23. travnja

Lokrum: polazak brodom u 9.00 h iz Gradske luke

Područje oko Stare bolnice i park Gradac: početak u 9:00 h
Komolac, dio uz cestu prema Brgatu: početak u 8:00 h
Šumoviti dio u Hladnici: početak u 9:00 h

Kontakt osoba:
Martina Barkiđija
m: 098/906-8901
e: mbarkidija@dubrovnik.hr

Dodatne informacije u vezi održavanja Zelene Čistke u Hrvatskoj i svijetu možete pronaći na: www.žmergo.hr i http://www.letsdoitworld.org/.

Pročitajte još

ANTE CURAĆ Rekvijem za žrnovske petraleze

Dulist

OPUZENSKI OSNOVNOŠKOLCI U KUĆI BUKOVAC Učili o Vlahu Bukovcu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1567. Umro Marin Držić

Dulist