Grad

‘ZELENA ČISTKA’ Iz podmorja Lokruma izvađeno preko 80 kilograma otpada!

'ZELENA ČISTKA' Iz podmorja Lokruma izvađeno preko 80 kilograma otpada!

Iz podmorja otoka Lokruma ove je subote izvađeno preko 84 kilograma otpada, a najveći udio čine plastične boce (više od 90 poso). Na kopnenom dijelu rezervata prikupljeno je otprilike 10 kilograma raznovrsnog otpada. Rezultati su to danas održane akcije ‘Zelena čistka’ na našem Lokrumu. Riječ je o nacionalnoj kampanji s ciljem podizanja svijesti građana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada. Akcije čišćenja u Hrvatskoj se održavaju već devetu godinu za redom. Tako se i ove godine u okviru Svjetskog dana čišćenja Hrvatska pridružila volonterima 150 zemalja s ciljem uklanjanja otpada iz okoliša i educiranja javnosti o problemu otpada i važnosti pravilnog postupanja s otpadom.
Upravni odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Grada Dubrovnika u suradnji s Javnom ustanovom Rezervat Lokrum organizirao je ‘Zelenu čistku’ na otoku Lokrum, a iz sigurnosnih mjera zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19 u akciji čišćenja sudjelovali su djelatnici JU Rezervat Lokrum, Prirodoslovnog muzeja u Dubrovniku i Sveučilišta u Dubrovniku te članovi Ronilačkog Kluba Dubrovnik.
Znanstvenici Sveučilišta u Dubrovniku analizirali su izronjeni otpad iz mora te prikupili podatke s podmornicom BlueROV 2 koja posjeduje integriranu kameru za detekciju otpada, a za potrebe projekata koje provode u suradnji s Regionalnom razvojnom agencijom Dunea.
Projekt SEACLEAR ima za cilj razviti sustav bespilotnih zračnih, podvodnih i površinskih vozila za pronalaženje i prikupljanje otpada s morskog dna i iz stupca vode. Projekt MARLESS bavi se problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata, a uključuje praćenje plutajućeg otpada i mikroplastike, kao i razvoj automatskog sustava za čišćenje otpada s površine mora.
Suradnjom s tvrtkom Cian d.o.o. osigurano je propisno zbrinjavanje i prijevoz prikupljenog otpada s otoka. Sigurnost i neometano ronjenje tijekom održavanja akcije su osigurali djelatnici Rezervata Lokrum u suradnji s Lučkom kapetanijom.
-Svima koji su danas sudjelovali na ovoj akciji zahvaljujemo i vidimo se opet na nekoj novoj akciji za očuvanje okoliša – poručuju iz Rezervata Lokrum.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist