Aktualno

ZELENA AKCIJA O KAZNENOM PROGONU ‘Razvoj golf nas neće zastrašiti i ušutkati!’

ZELENA AKCIJA O KAZNENOM PROGONU 'Razvoj golf nas neće zastrašiti i ušutkati!'

Tvrtka Razvoj golf pokušava sudskim putem zastrašiti Zelenu akciju i pod prijetnjom velike novčane kazne, zaustaviti je u daljnjem djelovanju za javni interes, čulo se na konferenciji za medije vodstva ove udruge. Naime, na Općinskom sudu u Dubrovniku jučer je održano ročište po privatnoj tužbi Razvoj golfa protiv odgovornih osoba Zelene akcije – Željke Leljak Gracin, Enesa Ćerimagića i Luke Tomca. Razvoj golf u kaznenom postupku traži kažnjavanje odgovornih osoba Zelene akcije zbog kampanje u kojoj je Zelena akcija, objasnili su, pozivala na poštivanje zakona i sudskih presuda u vezi s izgradnjom apartmanskog naselja na Srđu.
-Ovakav postupak nažalost nije nešto neobično u svijetu. Naziva se ‘slapp’ ili prevedeno na hrvatski ‘pljuska’. Riječ je o postupcima koje pokreću predstavnici vlasti ili investitori kako bi zastrašili i ušutkali novinare i aktiviste koji preispituju njihove odluke. Žalosno je što u Hrvatskoj pljuske javnom djelovanju doživljavaju procvat, a kako su vrlo česti bili u svijetu, neke države imaju različite mehanizme kao zaštitu aktivista protiv takvih postupaka. Čini nam se da Vladi RH nije ni na kraj pameti zaštititi aktiviste i novinare – rekla je Željka Leljak Gracin te dodala kako ovakvi postupci predstavljaju veliki teret osobito za organizacije civilnog društva, no oni ih neće zastrašiti.
Enes Čerimagić podsjetio je na ulogu Zelene akcije u kampanji Srđ je naš, koja je bila neposredni povod ovom kaznenom postupku koji se vodi protiv odgovornih osoba ove organizacije.
-Zelena akcija je u kampanju Srđ je naš uključena od 2010. godine i ona je bila ključna za razotkrivanje prave prirode projekta na Srđu. Ono što nam se ispočetka prikazivalo kao bezazleni sportski sadržaj u zelenilu, kroz kampanju je razotkriveno kao megalomanski apartmanski projekt koji je veći nekoliko puta od najvećeg dubrovačkog naselja i koji bi dodatno opterećivao ionako preopterećenu dubrovačku infrastrukturu. Da sve bude još luđe, većinu troškova za potrebnu infrastrukturu platili bi građani iz javnih izvora. Mi koji smo ukazivali na nedopustivost takvih politika, završili smo proganjani na sudu, prvo u građanskom postupku pred sudom u Zagrebu, a sada kao odgovorne osobe i u kaznenom postupku pred sudom u Dubrovniku. Nas to neće zastrašiti i nastavit ćemo se boriti za javni interes – istaknuo je Čerimagić.
Luka Tomac, trenutni predsjednik Zelene akcije, ukazao je na ozbiljnost situacije i naglasio kako se ovdje radi o 300 dnevnih dohodaka naknade za svakog od njih troje što za Zelenu akciju znači iznos od više od 200 tisuća kuna, a za svakog od njih ponaosob teret od oko 60 tisuća kuna.
-Mi smo organizacija koja se financira isključivo putem namjenskih sredstava, putem projekata na koje se natječemo i ovakav iznos za našu organizaciju, a i za nas kao pravne predstavnike, predstavlja egzistencijalni teret koji može značiti i gašenje naše organizacije. Zelena akcija je u građanskom postupku u Zagrebu prvostupanjski oslobođena krivnje. Unatoč tome što smo dokazali našu nevinost Razvoj golf je nastavio s pritiscima i nastavio nas je progoniti – rekao je Tomac.
Kako je dodatno objašnjeno, Razvoj golf pokrenuo je protiv njih kazneni postupak zbog klevete.
-Postupak je povezan s kampanjom kojom smo ukazivali na nedopustivost zaobilaženja presuda hrvatskih sudova pokretanjem arbitražnih postupaka pred međunarodnim tijelima. Naime, 2016. je po tužbi Zelene akcije, Udruženja hrvatskih arhitekata i Inicijative Srđ je naš poništeno je rješenje o prihvatljivosti za okoliš projekta na Srđu. Godinu dana nakon toga investitor je pokrenuo arbitražni postupak tražeći od RH odštetu od 500 milijuna eura, prema medijskim napisima koji nikad nisu osporeni. Nekoliko tjedana nakon toga ministarstvo je izdalo novo rješenje identično onome kojega je sud proglasio nezakonitim. Smatrali smo da se radi o nedopuštenom pritisku i na to smo ukazali kroz jumbo plakate. Zbog njih nas je Razvoj golf tužio – objasnio je Čerimagić.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist