Grad

Zbog radova na Pločama stanovnici ‘šize’

Zbog radova na Pločama stanovnici 'šize'

Ostat će pržina, na svakom kamenu ima autolak kojim su obilježili prije skidanja… Neće vraćat u prvobitno stanje. Kad padne kiša, bit će kazin! Još je pri dnu sve razrovano. Kad su već rekli da se ulica ne može poravanat, neka barem vrate kako je bilo – napisali su nam proteklog tjedna stanovnici Puta od Bosanke, ulice koja se trebala završiti još 24. ožujka.

Oni tvrde kako su kontaktirali konzervatore te zamjenika gradonačelnika Željka Raguža, a mi smo, posjetivši ulicu, odlučili napraviti isto. Naime, Put od Bosanke stari je karavanski put kojeg je nužno vratiti u prvobitno stanje, a hoće li tako biti, pokušali smo doznati.

U telefonskom razgovoru za DuList, zamjenik Raguž kazao nam je kako radove izvodi HEP, zajedno s Vodovodom, koji je svoj dio radova završio.
-Izvođač je Inero d.o.o, tvrtka za elektromontažu koji treba vratiti skaline u prvobitno stanje. Oni kasne, a opomenut ćemo ih da požure s radovima – kazao je Raguž.

Na našu opasku kako oni nisu vraćeni u prvobitno stanje, Raguž odgovara:
-Ok. Polako. Dok ne završe s radovima, nećemo krenuti u nikakvu akciju kažnjavanja i pozivanja na vraćanje u prvobitno stanje. Dali su nam jamstvo da će biti završeno kroz naredna dva tjedna – istakuo je za DuList.

Na naše pitanje komunicira li Grad Dubrovnik s konzervatorima, s obzirom da se radi o starom karavanskom putu, Raguž odgovara – ne.

Za komunikaciju s Konzervatorskim odjelom zadužen je HEP. Tragom informacije, a i komunikacije sa stanovnicima ovog dijela grada, kontaktirali smo i Konzervatorski odjel, vezano za cestu Put od Bosanke. No, oni su nam poslali ovaj odgovor, kojeg prenosimo u cijelosti:

Predmet: Rekonstrukcija ulice od spoja državne ceste D8 do naselja Bosanka, odgovor, daje se:
Nastavno na vaš upit izvještavamo vas da je Konzervatorski odjel u Dubrovniku očitovao posebnim uvjetima iz područja kulturne baštine KLASA: 612-08/12-23/3767, URBROJ: 532-04-20/4-ZL-12-02 od 20. prosinca 2012.
Iz ovog odgovora, osim što se ne iščitava baš ništa, već samo usmjerava na ‘posebne uvjete’, jasno se vidi da su dubrovački ‘konzervatori’ promašili temu upita, usmjerivši nas na put prema naselju Bosanka od magistrale. Na naše upozorenje, uz molbu da nam dostave odgovor na upit, do zaključenja broja, te i broja iza – nismo dobili. No zato nam je odgovor poslao HEP, ističući kako rade po konzervatorskim smjernicama.

‘Radovi u ulici Put od Bosanke izvode se u sklopu polaganja 20(10) kV kabelskog raspleta iz TS Srđ. U postupku izdavanja lokacijske dozvole Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture RH preko Konzervatorskog odjela u Dubrovniku dala je posebne uvjete za ove radove gdje su naveli kako je bitno ‘voditi računa o nužnosti rekonstrukcije puta u svemu prema izvornim detaljima, te je prilikom izrade glavnog projekta potrebno dostaviti fotodokumentaciju i opis postojećeg stanja poteza ulice…’, što je i napravljeno u sklopu potvrde glavnog projekta.

Tako je svaki red skalina u postupku micanja bio obilježen posebnom bojom, kako bi ga bilo moguće vratiti na mjesto gdje je bio prije izvođenja radova na polaganju kabela, a upravo su u tijeku radovi kojima će se Put od Bosanke dovesti u prvobitno stanje prema izrađenoj fotodokumentaciji.’ -službeni je odgovor HEP-a.

Od stanovnika okolnih ulica ‘načuli’ smo kako se na terenu priča kako radovi neće biti gotovi do lipnja, a umjesto izvornih kamenih skalina, prave se, zasad, betonski, što je vidljivo i na slikama koje smo dobili od stanovnika ove ulice, koji su dodalii to kako u ravne dijelove nasipaju grubi građevinski pijesak. A kako će ulica izgledati kad konačno finu radovi?

Pročitajte još

Dva nova kombija u Libertasu

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist