Hrvatska

ZBOG PELJEŠKOG MOSTA Europska komisija priprema zakon protiv kineskih tvrtki

Njemački list Süddeutsche Zeitung (SZ) piše da Europska komisija priprema prijedloge koji bi europske tvrtke trebali zaštititi od nepoštene konkurencije iz Kine, a kao jedan primjer toga navodi se i Pelješki most, koji sredstvima iz EU fondova grade kineske tvrtke, prenosi Index.

U srijedu je Europska komisija predstavila zakonodavni projekt čiji je cilj stvoriti mogućnost zabrane državnim subvencioniranim tvrtkama iz trećih zemalja preuzimanja tvrtki iz EU. Uz to, tvrtke podržane državnim novcem također bi trebale biti isključene iz natječaja za javne ugovore.U Njemačkoj su naročito kontroverzna kineska preuzimanja europskih tvrtki. Primjerice, mnogo je kritika izazvalo nekoliko milijardi teško preuzimanje tvrtke Kuka, jednog od vodećih proizvođača robota za industriju. Kupac je bila kineska tvrtka Midea.

Na području javnih ugovora, na primjer, činjenica da je kineskom konzorciju dodijeljen ugovor za izgradnju važnog mosta u južnoj Hrvatskoj potaknula je rasprave. Brojne velike europske tvrtke propustile su natječaj, a zatim su se požalile na nelojalnu konkurenciju. Prijedlog Komisije posebno predviđa da prije velikog preuzimanja u budućnosti strane tvrtke moraju otkriti jesu li posljednjih godina primile državne subvencije veće od 50 milijuna eura. To bi se onda odnosilo na sva preuzimanja tvrtki s prometom od 500 milijuna eura ili više.

Prilikom prijave za javne ugovore trebalo bi pak ubuduće objaviti državne subvencije s ugovorom obujma od 250 milijuna eura ili više. Uz to, nadzorni organi Europske komisije za konkurenciju žele biti u mogućnosti istražiti preuzimanja i dodjelu ugovora ispod graničnih vrijednosti na vlastitu inicijativu.

Hoće li se prijedlog provesti na isti način, sada ovisi o vladama država članica Europske unije i Europskom parlamentu. O zakonu će raspravljati sljedećih mjeseci, a zatim će se morati odlučiti o njegovom usvajanju, navodi SZ.

Pročitajte još

Međunarodne pošiljke od ovog vikenda možete slati u još 55 zemalja i teritorija

Dulist

NINA OBULJEN KORŽINEK Hrvatska je izgubila umjetnika snažnog glasa i velikog srca

Dulist

Preminuo Aki Rahimovski, simbol Parnog Valjka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija