Aktualno

Zbog 4,5 milijuna kuna duga blokirano 60 Dubrovčana

Zbog 4,5 milijuna kuna duga blokirano 60 Dubrovčana

Nakon šestomjesečnog moratorija, Fina od 19. listopada počinje ponovno provoditi ovrhe nad računima građana Republike Hrvatske. Oni su, podsjetimo, odlukom Vlade, a zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa bili privremeno zaštićeni. Ekonomske posljedice novonastale situacije, složit će se stručnjaci, još nismo u potpunosti osjetili pa je i golubima na Zelenoj placi jasno da će ova zima biti jedna od ‘oštrijih’. Turistička sezona, mada ne u razmjerima koji su se predviđali, znatno je podbacila. Sukladno tome u drugom tromjesečju zabilježen je i rekordan pad BDP-a, a izvjesno je kako će mnogi stanovnici ostati bez svojih radnih mjesta.

Hoće li broj ovršenih rasti?
Na dan 31. ožujka ove godine, dakle prije stupanja na snagu čl. 25. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, temeljem kojeg je državna Financijska agencija 18. travnja zastala s proveddom ovrhe na novčanim sredstvima, bili su blokirani računi i novčana sredstva ukupno 238.135 potrošača. Od njih 4.703 bilo ih je iz Dubrovačko-neretvanske županije s iznosom glavnice duga od 345,8 milijuna kuna, odnosno 1.685 Dubrovčana dužnih 146,7 milijuna kuna. S obzirom na nepovoljnu gospodarsku klimu za očekivati je da će taj iznos u mjesecima pred nama itekako narasti. Međutim, odgovarajući na upit DuLista, iz Fine zaključili su suprotno.
— 19. listopada 2020. očekujemo približno isti broj blokiranih potrošača, kao i 31. ožujka 2020. godine – iznijeli su. Štoviše, tijekom razdoblja lockdowna on se smanjio pa je zaključno s 31. kolovoza u Lijepoj našoj bilo 9.640 ovršenih građana od kojih 148 iz Dubrovačko-neretvanske županije s dugom od 13,4 milijuna kuna, tj. 60 Dubrovčana dužnih 4,5 milijuna kuna.

Više potražite u tiskanom izdanju DuLista.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist