Aktualno

VJEKOSLAV KOBEŠĆAK USUSRET NOVOJ SEZONI Kad god nam treba pomoć, publika je tu!

VJEKOSLAV KOBEŠĆAK USUSRET NOVOJ SEZONI Kad god nam treba pomoć, publika je tu!

Pred nama je još jedna neizvjesna i po svemu neuobičajena vaterpolska sezona. Uostalom, takva je bila i protekla. Unatoč zastoju u sportskim natjecanjima uzrokovanim epidemijom koronavirusa i potpunim lockdownom, VK Jug Adriatic osiguranje je, nakon gubitka naslova prvaka Regionalne lige, na domaćem terenu uspio osvojiti Prvenstvo Hrvatske. I to utakmicom za pamćenje. Početkom listopada kreće nova sezona. Prvo kolo Prvenstva Hrvatske, u kojem je dubrovačka momčad slobodna, odigrava se 3. listopada, a Jugaši će u bazen uskočiti 10. listopada u utakmici s Medveščakom. Jugov trener Vjekoslav Kobešćak ističe kako su prošlu sezonu, koju je zaustavio COVID-19, završili u furioznom stilu – s naslovom prvaka Hrvatske.

—Ova sezona je puna izazova kako u bazenu tako i izvan njega. Svi se nadamo da će biti što normalnija što se tiče kalendara, odnosno da ćemo moći odigrati sve ono što je zacrtano kako u domaćim natjecanjima tako i u Ligi prvaka. Relativno kasno smo krenuli s pripremama, prije malo više od dva tjedna, ali nismo htjeli žuriti zbog produžene sezone, priprema reprezentacije i samoizolacije nekoliko igrača. Kroz sljedeća ćemo se dva mjeseca prilagođavati kalendaru i malo po malo dizati našu formu. Slobodni smo u prvom kolu Prvenstva Hrvatske, koje kreće ovog vikenda, a mi startamo s drugim kolom u Zagrebu protiv Medveščaka – govori nam Kobešćak, dodavši kako su u planu imali odlazak na pripreme u Atenu, no od njih se moralo odustati zbog situacije s epidemijom u Grčkoj.

—Pokušavamo našu formu dignuti za kraj studenog i za prosinac kad se dijele već i prvi trofeji u sezoni – naglašava Jugov trener.

VJEKOSLAV KOBEŠĆAK USUSRET NOVOJ SEZONI Kad god nam treba pomoć, publika je tu!

Redove dubrovačkog kluba napustili su Marko Macan i Luka Lozina, a kao pojačanje je stigao Amerikanac Alex Obert. Kako ste posložili momčad za novu sezonu?
Macan i Lozina su odlučili potražiti nove sredine i mi im želimo svu sreću u tome. Macan je, otkad je otišao, već osvojio naslov prvaka Njemačke. Nije mala stvar osvojiti dva naslova prvaka države u jednoj sezoni. Mi smo zatvorili mjesto centra s Obertom, koji će pomoći i na beku. Mislim da ćemo s njim dobiti širinu. Bilo je tu još kalkulacija za nekakve dolaske, međutim, nismo htjeli ulaziti u rizike potrošnje. Ostavili smo, kao i uvijek, još jedno mjesto za naše mlade igrače te ćemo pokušati afirmirati opet nekoga od njih. Bez obzira jesmo li slabiji ili ne od prošle sezone i bez obzira je li naša konkurencija u domaćim natjecanjima, prvenstveno Mladost, jača, naše ambicije su iste. Pokušati osvojiti Kup i domaće prvenstvo, Regionalnu ligu ako će se igrati te u Ligi prvaka doći na Final Eight.

I Regionalna liga i Liga prvaka ove se godine igraju turnirski, što to znači za Jug?
Prilagođavamo se novonastaloj situaciji. Igra turnira je drukčija nego ligaška. Pokušat ćemo korigirati trening kako bi momčad bila spremnija za turnirski princip natjecanja. To je zahtjevno, treba vrlo dobro programirati formu. Naime, kad imaš i jedno i drugo u jednoj sezoni, dosta je zahtjevno isprogramirati kako će momčad izgledati. I nama je to nepoznanica u nekim stvarima u pripremi, ali svako iskustvo će nas naučiti nečem novom, tako i ovo. Nadam se da ćemo biti dobri. Za turnire je važno imati kako dobru pripremu, tako i širinu u momčadi. Važno je da se mladi igrači koji će ulaziti čim prije prilagode, da rade što manje grešaka u svojoj igri kako bismo mogli na njih računati u takvim utakmicama.

Što je s testiranjem igrača na COVID19, morate li ih obavljati?
Ono za sad nije potrebno, samo u slučaju sumnje na COVID-19. Bazen radi od svibnja pod posebnim režimom. Pratit ćemo sve preporuke kao i do sada, a imali smo vrlo dobre rezultate te ćemo se potruditi da tako ostane i nadalje. Rizično je sve to skupa, ali moramo nastaviti raditi, proizvoditi igrače i okupljati mlade. Nakon ljetnih praznika imamo više djece na bazenu i članova, nego prije lockdowna. Za sad je riječ o 15 posto više djece te imamo dosta veliku gužvu na bazenu, ali se i tu pokušavamo kroz termine prilagođavati da je što manja opasnost od zaraze. Međutim, vrlo je važno da se život nastavi dalje, posebno za mlade. Sport je tu vrlo važan kako rekreativni, tako i naš profesionalni. Stvaramo ne samo sportaše, nego i ljude i jako nam je drago da nam se brojnost povećala. Trudit ćemo se da ona bude još i veća. Pozivam i ovim putem mlade, i curice i dječake, da se priključe Vaterpolskom klubu Jug i da na taj način čim prije svi skupa pobijedimo ovaj izazov, koji je zadnjih šest mjeseci među nama.

Posljednjih se godina trudite vratiti publiku na bazen, imate li poruku za nju?
Pohvalit ću publiku, jer smo na završetku sezone, kad smo osvojili naslov prvaka, dobili fantastičnu i iskrenu podršku. Pet i pol godina sam u gradu. Kroz to smo vrijeme imali i pune bazene, i velike protivnike i velike uspjehe, međutim, to je bio najemotivniji trenutak u ovih pet i pol godina. Publika nam je dala vjetar u leđa, toliko iskreno i emotivno da je to nešto što se pamti cijeli život. Čim je publika vidjela da imamo veliku konkurenciju, a to je bila Mladost, i da nam treba pomoći, ona je bila tu. Još im jednom zahvaljujem i veselim se prvoj našoj utakmici kada ću ih opet vidjeti na tribinama.


LIGA PRVAKA
Tri turnira, završnica u lipnju

Europska plivačka federacija LEN, nakon dogovora s klubovima donijela je sustav natjecanja u europskim kupovima za sezonu 2020./21., koji će uzrokovan pandemijom Covid-19, zajedno s još uvijek postojećim ograničenjima putovanja u Europi, doživjeti znatne promjene. Ligu prvaka igrat će 12 momčadi umjesto dosadašnjih 16 podjeljenjih u dvije skupine po šest. Ove sezone klubovi neće igrati po već ustaljenom Liga sustavu kojega će zamijeniti turniri. Igrat će se tri turnira u svakoj skupini na lokacijama koje će se odabrati prema trenutnom stanju u svezi virusa odnosno prema relevantnim ograničenjima putovanja. Prvi turnir po skupinama na rasporedu je 14. – 17. prosinca za skupinu ‘A’ odnosno 15. – 18. prosinca za skupinu ‘B’. Drugi je turnir na rasporedu 1. – 5. ožujka sljedeće godine i to za obje skupine. Posljednji će se igrati 19. – 22. travnja za skupinu ‘A’ odnosno 20. – 23. travnja za skupinu ‘B’. Final eight Lige prvaka igrat će se 3. – 5. lipnja 2021. u Hannoveru.

Članak objavljen u tjednom izdanju DuLista 30. rujna 2020. godine.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist