Zanimljivosti

“Završite dvoranu ili bojkotiramo nastavu”

"Završite dvoranu ili bojkotiramo nastavu"

Neodrživa situacija oko završetka izgradnje školske športske dvorane u Župi dubrovačkoj tema je priopćenja kojega je u javnost odaslalo Vijeće roditelja OŠ Župa dubrovačka na čelu s predsjednicom Nikolinom Pregelj.

Tema školske sportske dvorane bila je, kako navode u priopćenju, temom sjednice održane 245. travnja na kojoj se dakle raspravljalo „o neodrživoj situaciji vezano za završetak izgradnje školske športske dvorane i održavanje nastave tjelesne kulture“.

Navode i kronologiju događaja oko izgradnje ove dvorane:
– Izgradnja dvorane počela je u proljeće 2007. godine. dakle prije točno pet godina. Nakon godinu dana izvođač radova GP „Dubrovnik“ je odustao od posla i kako znamo završio u stečaju. Trebalo je dvije godine da bi se nastavilo sa radovima (jesen 2010. godine), a ovaj put je izvođač GP „Fenix“ iz Slavonskog Broda. Rok za završetak radova je bio godinu dana, dakle kraj 2011.

Međutim, završetak izgradnje se još ne nazire, a imamo neslužbene informacije da i drugi izvođač odustaje od radova. Priča za sebe je kvaliteta do sada izvedenih radova, jer dvorana prokišnjava na mnogo mjesta. U međuvremenu je otvorena nova zgrada škole (travanj 2008. godine), a nastava tjelesne i zdravstvene kulture se i dalje odvija u staroj zgradi škole u neprimjerenoj dvorani od 150kvadrata i udaljenoj 6-7 minuta hoda.

Dakle učenici svaki sat pješače po lokalnoj cesti na nastavu tjelesne kulture po jugu, buri, kiši, suncu, ugrijani, znojavi i mokri, a često mokri i od kiše. Od sata na hodanje i presvlačenje izgube najmanje 15-tak minuta. Nastava se često ni ne odvija u navedenoj dvorani zbog lošeg vremena, nego u učionicama, tako da učenici razgovaraju, igraju „Čovječe ne ljuti se“ ili neke druge aktivnosti koje su primjerene učionici, a ne dvorani.

Danas je nastava tjelesne i zdravstvene kulture postala primarna i neophodna zbog načina života djece. Ista potiče rast i razvoj učenika, psiho-motoričke sposobnosti i poboljšava opće stanje učenika, a učenicima OŠ “Župa Dubrovačka“ je ta mogućnost prikraćena – navodi se u priopćenju. 

– Zbog toga molimo sve mjerodavne počevši od Ministarstva regionalnog razvoja kao glavnog investitora, preko Općine Župa dubrovačka i nadzora da učine sve što je moguće da se školska dvorana završi i otvori do početka nove školske godine. Isto tako molimo ih da nam se hitno pismeno očituju o trenutnoj situaciji, jer ćemo biti prisiljeni odustati od slanja djece na nastavu tjelesne kulture u ovakvim uvjetima i to već u ovoj školskog godini, a kao znak nezadovoljstva i bojkotirati ostalu nastavu. Nadamo se da će te nas ozbiljno shvatiti, odgovoriti nam, i poduzeti odgovarajuće radnje – priopćenje je Vijeća roditelja ove osnovne škole.
 

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist