Aktualno

Završio na Forbesovoj listi najutjecajnijih mladih ljudi, a Dubrovnik nije htio njegovu pametnu klupu

Završio na Forbesovoj listi najutjecajnijih mladih ljudi, a Dubrovnik nije htio njegovu pametnu klupu

Izumitelj pametne klupe, Ivan Mrvoš iz Solina uvršten je na Forbesovu listu 30 najutjecajnijih ljudi mlađu od 30 godina ’30 Under 30′.

Riječ je o mladom inovatoru koji je svoju tvrtku osnovao s nepunih dvadeset godina, a njegova pametna klupa SmartBench 2 danas je, osim u Hrvatskoj, tražena u SAD-u, Kanadi, Australiji, Kuvajtu, BiH i Crnoj Gori. U Dubrovniku, pak, nije prošao na natječaju.
Naime, dubrovačkoj javnosti postao je poznat 2016. godine kada je interes za njegovu pametnu klupu izostao u Dubrovniku. Tada je, podsjetimo, za T-portal izjavio kako u Dubrovniku zakonski nije bilo potrebe raspisati natječaj, tako da su, rekao je, ‘progurali’ dubrovački startup koji se otvorio nekoliko dana prije odabira tvrtke koja će izraditi pametne klupe.
-Glavni problem je očito pogodovanje u određenim gradovima – rekao je tada Mrvoš.
Tadašnja direktorica DURA-e Andrea Novaković istaknula je kako ‘za nabavku pametnih klupi nije pokrenut javni poziv budući da se radi o nabavci male vrijednosti u iznosu manjem od 70.000 kn te da je za takvu nabavku dovoljno prikupiti jednu valjanu ponudu’.
Ipak, istaknula je Novaković, u obzir je uzeta i ponuda Mrvoševe tvrtke Include j.d.o.o., koja jest bila cjenovno povoljnija, ali karakteristikama i dizajnom nije udovoljila potrebama projekta.
Tako je posao u Dubrovniku dobila lokalna start-up tvrtka Universal Industries d.o.o. Njihova ponuda ispunjala je tražene zahtjeve, ponajprije da klupa bude što sličnija tipičnoj dubrovačkoj.
Vrijedno je spomenuti, kako su nakon dvije godine, u prosincu 2018., pametne klupe ovog mladog hrvatskog inovatora, ipak, postavljene na šetnici pokraj Atlant centra. Projekt je realizirala Dura, agencija koja ga je prvi put odbila.

Foto: Facebook

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist