Politika

ZAVRŠENE KONZULTACIJE KOD PREDSJEDNICE Drugi krug pregovora 7. prosinca!

ZAVRŠENE KONZULTACIJE KOD PREDSJEDNICE Drugi krug pregovora 7. prosinca!

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je danas konzultacije s čelnicima parlamentarnih stranaka, te s manjinskim zastupnicima. Hrvatska raste i Domoljubna koalicija zadnje su ‘došle na red’, a upravo završeni pregovori nisu iznijeli novog mandatara.

Drugi krug pregovora održat će se 7. prosinca, a 3. prosinca održat će se osmo zasjedanje Sabora – kazala je po konzultacijama predsjednica Grabar Kitarović.

-Konzultacije su pokazale da nitko ne raspolaže dostatnom potporom zastupnika da bi postao mandatar. Drugi krug održat će se 7. prosinca. Želim izraziti zabrinutost jer sam objaviještena o prijetnjama i pritiscima koje su neki zastupnici primili. Prvo zasjedanje novog saziva Sabora odlučila sam sazvati 3. prosinca, nema potrebe za odugovlačenjem, neka se odmah krene s radom – istaknula je ona.

Inače, cjelodnevne konzultacije na Pantovčaku počele su nakon što su u utorak objavljeni službeni, konačni rezultati. Kolinda Grabar Kitarović mandat za sastavljanje Vlade povjerava osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika, odnosno za dobivanje mandata potrebna je potpora najmanje 76 zastupnika.

Milanović: Nije stvar priklanjanja

Netom prije kraja konzultacija Milanović je za nacionalne medije izjavio kako ‘njihovih 66 potpisa nije dovoljno za mandatara’.

– Idemo dalje s pregovorima, bez MOST-a ne možemo. Želimo s cijelim MOST-om, da krenemo razgovarati o budućnosti Hrvatske. Polazimo od toga da je MOST zajedno. Ovo nije stvar priklanjanja, nego uključivanja. Razgovaramo o svemu, ne znam hoće li netko odustati od MOST-a, hoće li ostati zajedno. Ne znam što se događa u SDSS-u. U tjednu prije isteka ustavnog roka 13.12. će Sabor biti konstituiran – kazao je Milanović.

MOST iznio stavove koje govori već tjednima

Petrov je pak istaknuo kako je MOST iznio stavove koje govori već tjednima.

– Nadam se da ćemo moći sjesti za zajednički stol. Nemamo opredjeljenje ni prema jednoj opciji. Tek kad nam odgovore možemo razgovarati dalje. Nadam se da neće sve još dugo potrajati. Čekaju se HDZ i SDP da se izjasne. Mi smo za stručnu vladu, za reforme i zajedništvo. Postojala je suradnja Picule i Stiera. Zašto i sad ne bi mogli zajedno surađivati. MOST predstavlja 16 glasova, do kraja vikenda ćemo znati kome će se prikloniti Rusak i Petrijevčanin – kazao je Petrov medijima nakon konzultacija.

Karamarko: Imamo dovoljno potpisa

Karamarko, zadnji na konzultacijama, kazao je pak kako će i bez cijelog MOST-a imati dovoljno potpisa, no…
– Nećemo reći broj potpisa, blizu smo velikog broja. Sve ovisi o kolegama iz MOST-a, no bliski su našim stavovima. Mi stalno ponavljamo da smo za reforme. Vjerujem da će sve završiti za desetak dana. Moramo što prije imati čvrstu Vladu – kazao je Karamarko nakon konzultacija, dodavši kako su HDZ ‘relativni pobjednici’. Istaknuo je i ovo:
– Bit će dovoljno potpisa, neće nam biti potreban ni cijeli MOST, no nadam se da će biti homogeni – kazao je Karamarko.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist