Kultura

ZAVRŠEN DUFF Nagrade, osmijesi, izvrsni filmovi, te i ove godine puno dobre energije!

ZAVRŠEN DUFF Nagrade, osmijesi, izvrsni filmovi, te i ove godine puno dobre energije!

Četvrti DUff, Dubrovnik Film Festival, je svečano zatvoren ovu nedjelju s dodjelom nagrada te projekcijama nagrađenih filmova i filmova nastalim na radionicama. U Kinu Sloboda, kao i prethodne dane festivala, i jutros je bilo veselo, no i pomalo napeto – čekali su se rezultati ocjenjivačkog žirija kojeg su činili Dražen Žarković, Anastasia Dimitra i Duško Popović, kojima nije bilo niti malo lako izabrati među čak 80 uradaka.

– Želim se zahvaliti, ali i čestitati svima koji su bili s nama tijekom ovogodišnjeg DUff-a. Bilo je teško izabrati među svim ovim divnim uradcima, jer smo uživali u svim filmovima – istaknula je Dimitra u ime žirija na dodjeli nagrada.
Ovo su nagrade:
GRAND PRIX:
Que dia e hoje? (Portugal)
– Koji dan je danas? Dan za nagradu – time je žiri dodijelio nagradu portugalskom uratku, ističući kako je zanimljiv, narativan, jednostavno sjajan film.

Dvije važne kategorije nagrade za Dubrovnik Film Festival su ‘Djeca biraju’ i ‘Nagrada publike’, dvije vrlo intimne nagrade za koje se odlučivalo sve dane festivala dok su trajale projekcije.
DJECA BIRAJU:
‘Dobrodošli na Šipan’ (Hrvatska)
NAGRADA PUBLIKE:
‘List’ (Hrvatska)
ANIMIRANI FILM:
Kategorija do 15 godina – ‘Četiri fantastnična godišnja doba’ (Italija)
-Nagradili smo ovaj film jer je svjež i nepredvidiv po narativnoj liniji pomoću koje smo uronjeni u surealni svijet animacije. Ovo je inovativan i konstruktivan rad mladih umjetnika – kazali su iz žirija.
Kategorija od 16 do 20 godina – ‘Dove vai?’ (Italija)
– Snažna narativna struktura ovog filma uparena s izvrsnim odabirom animacijske tehnike (animacija u pijesku) konstruirala je poetični svijet ovog uratka. Čestitamo – kazali su iz žirija.
IGRANI FILM:
Kategorija do 15 godina – ‘Čips’ (Bosna i Hercegovina).
– Pogledali smo puno filmova na ovoj reviji, i naravno uživali u njima. No, neki su od njih ipak bili malo bolji. Film ‘Čips’ uravnotežen je u mnoštvu segmenata, stoga je on ovogodišnji pobjednik. Precizan je uradak bez iti jednog suvišnog kadra  – mišljenje je žirija.
Kategorija od 16 do 20 godina – “Šta sad?” (Hrvatska)
– Ovaj film dokazuje da se ne moramo baviti samo velikim i značajnim temama da bismo napravli dobar film. Ako je film dobro zamišljen, može nastati iz bilo kakvog motiva, iz svakodnevice. Film je to s najbolje napisanim dijalozima, odličnom glumom i režijom te zapravo ne zaostaje bitno od profesionalnih uradaka – istaknuo je žiri.
DOKUMENTARNI FILM:
Kategorija do 15 godina –  ‘Katica za sve ‘ (Hrvatska)
– Film je dobio nagradu zbog glavnog lika, zbog teme, dakle zbog ‘Katice’ i njezine hrabrosti i životnog optimizma. Film je dobio nagradu i zbog vrlo efikasnog filmskog jezika kojim je prezentiran – istaknuli su iz žirija.
Kategorija od 16 do 20 godina –  ‘Simboli mržnje’ (Hrvatska)
– Nagrada je zaslužena jer su se hrabro i odlučno upustili u obradu teme koja je prisutna u našem društvu, koja se ne govori dovoljno, a oni su to napravili na nama dobar način – istaknuli su iz žirija.
‘Special mention’:  ‘150 riječi’.
– Poseban spomen ide ovom filmu, jer progovara o problemu koji je jako prisutan, a od kojeg mnogi znaju imati posljedice cijeli život – razvod. Film je snažan – istaknuo je žiri.
OTVORENA KATEGORIJA – ‘Autoportret’ (Hrvatska)
– Ovdje smo se možda prepirali najviše – našalio se žiri, ističući kako je ‘Autoportret’ film u kojem je autorica na vrlo dobar način i u osobnom i u filmskom smislu pokazala tko ustvari jest.

Dani kreativne energije
No da DUff ne čine samo nagrade, već bogat program kojim se unutar četiri dana može itekako puno toga napraviti, publika je mogla vidjeti i kreativne uratke kojima su se bavili školarci na radionicama – Radionica animiranog filma koju su vodili Sandra Malenica i Hrvoje Selec iz VANIMA-e Varaždin, te još tri radionice u Lazaretima – Radionica flm noir, koju je vodila s. Ružica Dodig iz Učeničkog doma Paola di Rosa, Radionica igranog filma koju je vodila Janet Alilović iz Udruge Luža, te Radionica dokumentarnog filma koju je vodio Nikola Duper, također iz Udruge Luža.
Iznimno zanimljiv program ‘Škola u kinu’, gdje su uz projekcije djeca i mladi imali priliku naučiti mnogobrojne teorije filma, vodio je Boško Picula, a da ove godine festval bude ‘strašniji’, pobrinuo se Denis Oštrošić, koji je vodio radionicu filmskih maski pod nazivom ‘Realne rane’, čije je uratke publika mogla vidjeti na samom zatvaranju.
I što više reći? U ovih nekoliko godina Festival se isprofilirao kao izlog mediteranskog filmskog stvaralaštva, probudivši pažnju struke, ali i same djece. Mjesto je to koje briše granice, a djecu povezuje u nekoliko kreativnih dana stvaralaštva, igre, druženja… Važno je dodati i to kako se djeca susreću i upoznaju sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja,što je jedna od niti vodilja DUff-a – upoznati, dijeliti, širiti kreativnu energiju. Stoga, vidimo se dogodine!

Više na: DUFF

Pročitajte još

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist