Kultura

PRVA OVOGODIŠNJA PREMIJERA KMD-a Dubrovačka tralalalogija – Kazin!

Kazalište Marina Držića počinje novu sezonu ovu subotu, premijerom predstave ‘Kazin’ Feđe Šehovića, u režiji Ivice Kunčevića, koja će se održati 24. listopada u 20 sati.

-Ideja za ovu kazališnu sezonu je dubrovački roman – drama. U prethodnoj smo sezoni radili neke svjetske autore i Dubrovnik radili svjetskim gradom, a ove godine ćemo nastaviti s našim autorima i dramatizacijama njihovih romana. Prvi naslov je ‘Kazin’, a ne moram puno isticati značenje Feđe Šehovića. On je nastavak tradicije dubrovačkih autora, od 15. stoljeća do danas, a ako se netko mora brinuti i baštiniti ono što Dubrovnik ima, to je Kazalište Marina Držića – kazao je među ostalim Ante Vlahinić, ravnatelj KMD-a.

– U kontekstu ove sezone s radnim naslovom ‘Dubrovački roman’, nekako je bilo logično da kao već postariji redatelj i bivši đak Feđe Šehovića, radim našeg najstarijeg pisca, isusevši Joška Juvančića, to je bio logičan spoj autora i redatelja. Radio sam dramatizaciju, a čini mi se da je to u principu posao redatelja, naravno ponekad u suradnji s dramaturgom, no imam ideju kako je dramatizacija romana nekako i teatralizacija. A teatar je ipak domena redateljstva i tak osam se odlučio da sam dramatiziram – kazao je Kunčević, dodavši kako je Feđa Šehović bio pravi gospar, jednostavno mu je pustio da radi što misli s romanom.

– Naravno, dramatizacija romana, koji je ‘davnašnji’, a radnja je još starija, radi se u tridestimo godinama prošlog stoljeća. Dramatiziranje Šehovića je jedan zanimljiv i ne previše težak posao, jer se ipak radi o autoru koji je ipak dramski pisac, tako da je u njegovom romanu već upisano puno toga što hoće teatar. Šehović ima izraziti smisao da pogodi određenu temu, a da je našiše da se smijemo, ima osjećaj za medijski obrati za fabulu i to je itekako dovoljno da se iz romaneskne forme pravi teatar – kazao je Kunčević, dodavši kako u Dubrovniku znamo što znači ‘kazin’.

Ne tako davna prošlost
Scenograf predstave je Ivica Prlender, kostimografkinja Danica Dedijer, autor glazbe Neven Frangeš, dizajner svjetla Zoran Mihanović a koreografiju potpisuje Zrinka Japunčić.
– Zadovoljna sam i zahvaljujem se suradnicima na ovoj premijeri – kazala je Japunčić.
– Kako znate, naš zanat nisu govorancije za stolom, no moram se obratiti puku i vama i zahvaliti se iskreno, te pohvaliti i podržati nastavak suradnje naše kazališne kuće u cilju poboljšanja i pojačanja naših aktivnosti za dobrobit Grada i Dubrovčana, te povezivanjem njih i naših autora – kazala je glumica Izmira Brautović, dodavši kako su priredili predstavu koje se ‘ni u prijestolnici ne bi posramili’. Zahvalila se i našim glumcima iz prijestolnice.

– U kontekst dubrovačke, ne tako davne prošlosti (iz perspektive vremena nastanka) smještena je i radnja romana Kazin. Čini prvi dio ciklusa od 6 romana, smiješne kronike Dubrovačka tralalalogija, te uvodi likove koji će se pojavljivati i u idućim naslovima ciklusa: Savršeno umorstvo, Veljun, Dogon, De bello ragusino, Knjiga postanka. U prvom dijelu Tralalalogije, romanu Kazin, svi su događaji skoncentrirani oko javne kuće koja uspješno posluje između dva svjetska rata, smještene neposredno uz Biskupsku palaču. U događaje oko kazina, kako se u Dubrovniku naziva javna kuća, upleteni su predstavnici dviju vodećih političkih stranaka u Gradu, u vrijeme napete predizborne kampanje. U mutnim politikantskim igrama svatko od njih želi izvući što više za sebe… Kazin do sada nije bio uprizorivan, ovo je njegova prva kazališna adaptacija – zapisala je među ostalim o predstav Petra Jelača, a ostalo otkrijte na premijeri ili repriznim izvedama, od kojih je prva u nedjelju, 25. listopada , u 20 sati.

Evo tko je sve u ‘Kazinu’!

Ivo – Maro Martinović
Lujo – Hrvoje Sebastijan
Mato – Boris Matić
Toni – Zijad Gračić
Lukša – Zdeslav Čotić
Poručnik Stevan – Damjan Simić
Badesa – Izmira Brautović
Eržika – Glorija Šoletić
Ana – Nika Burđelez
Meri – Anđela Bulum
Tonkica – Srđana Šimunović
Adela – Petra Japunčić
Ore – Mirej Stanić
Lukre – Nina Hladilo
Bos – Davor Erceg
Stanko – Joško Gverović
Prvi glasač – Pasko – Ivan Perić
Drugi glasač – Bruno Laptalo

Pročitajte još

Kustosica Jelena Tamindžija Donnart u centru umjetnosti CCA Andratx

Mia Njavro Banić

KONAVOSKI VEZ Izložba ‘Konavoski kaleidoskop’ u Zavičajnom muzeju Konavala

Dulist

IZLOŽBA UZ OBLJETNICU ROĐENJA ĐURA PULITIKE ‘Nije on kriv, on je slikar!’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija