Kultura

PRVA OVOGODIŠNJA PREMIJERA KMD-a Dubrovačka tralalalogija – Kazin!

PRVA OVOGODIŠNJA PREMIJERA KMD-a Dubrovačka tralalalogija - Kazin!

Kazalište Marina Držića počinje novu sezonu ovu subotu, premijerom predstave ‘Kazin’ Feđe Šehovića, u režiji Ivice Kunčevića, koja će se održati 24. listopada u 20 sati.

-Ideja za ovu kazališnu sezonu je dubrovački roman – drama. U prethodnoj smo sezoni radili neke svjetske autore i Dubrovnik radili svjetskim gradom, a ove godine ćemo nastaviti s našim autorima i dramatizacijama njihovih romana. Prvi naslov je ‘Kazin’, a ne moram puno isticati značenje Feđe Šehovića. On je nastavak tradicije dubrovačkih autora, od 15. stoljeća do danas, a ako se netko mora brinuti i baštiniti ono što Dubrovnik ima, to je Kazalište Marina Držića – kazao je među ostalim Ante Vlahinić, ravnatelj KMD-a.

– U kontekstu ove sezone s radnim naslovom ‘Dubrovački roman’, nekako je bilo logično da kao već postariji redatelj i bivši đak Feđe Šehovića, radim našeg najstarijeg pisca, isusevši Joška Juvančića, to je bio logičan spoj autora i redatelja. Radio sam dramatizaciju, a čini mi se da je to u principu posao redatelja, naravno ponekad u suradnji s dramaturgom, no imam ideju kako je dramatizacija romana nekako i teatralizacija. A teatar je ipak domena redateljstva i tak osam se odlučio da sam dramatiziram – kazao je Kunčević, dodavši kako je Feđa Šehović bio pravi gospar, jednostavno mu je pustio da radi što misli s romanom.

– Naravno, dramatizacija romana, koji je ‘davnašnji’, a radnja je još starija, radi se u tridestimo godinama prošlog stoljeća. Dramatiziranje Šehovića je jedan zanimljiv i ne previše težak posao, jer se ipak radi o autoru koji je ipak dramski pisac, tako da je u njegovom romanu već upisano puno toga što hoće teatar. Šehović ima izraziti smisao da pogodi određenu temu, a da je našiše da se smijemo, ima osjećaj za medijski obrati za fabulu i to je itekako dovoljno da se iz romaneskne forme pravi teatar – kazao je Kunčević, dodavši kako u Dubrovniku znamo što znači ‘kazin’.

Ne tako davna prošlost
Scenograf predstave je Ivica Prlender, kostimografkinja Danica Dedijer, autor glazbe Neven Frangeš, dizajner svjetla Zoran Mihanović a koreografiju potpisuje Zrinka Japunčić.
– Zadovoljna sam i zahvaljujem se suradnicima na ovoj premijeri – kazala je Japunčić.
– Kako znate, naš zanat nisu govorancije za stolom, no moram se obratiti puku i vama i zahvaliti se iskreno, te pohvaliti i podržati nastavak suradnje naše kazališne kuće u cilju poboljšanja i pojačanja naših aktivnosti za dobrobit Grada i Dubrovčana, te povezivanjem njih i naših autora – kazala je glumica Izmira Brautović, dodavši kako su priredili predstavu koje se ‘ni u prijestolnici ne bi posramili’. Zahvalila se i našim glumcima iz prijestolnice.

– U kontekst dubrovačke, ne tako davne prošlosti (iz perspektive vremena nastanka) smještena je i radnja romana Kazin. Čini prvi dio ciklusa od 6 romana, smiješne kronike Dubrovačka tralalalogija, te uvodi likove koji će se pojavljivati i u idućim naslovima ciklusa: Savršeno umorstvo, Veljun, Dogon, De bello ragusino, Knjiga postanka. U prvom dijelu Tralalalogije, romanu Kazin, svi su događaji skoncentrirani oko javne kuće koja uspješno posluje između dva svjetska rata, smještene neposredno uz Biskupsku palaču. U događaje oko kazina, kako se u Dubrovniku naziva javna kuća, upleteni su predstavnici dviju vodećih političkih stranaka u Gradu, u vrijeme napete predizborne kampanje. U mutnim politikantskim igrama svatko od njih želi izvući što više za sebe… Kazin do sada nije bio uprizorivan, ovo je njegova prva kazališna adaptacija – zapisala je među ostalim o predstav Petra Jelača, a ostalo otkrijte na premijeri ili repriznim izvedama, od kojih je prva u nedjelju, 25. listopada , u 20 sati.

Evo tko je sve u ‘Kazinu’!

Ivo – Maro Martinović
Lujo – Hrvoje Sebastijan
Mato – Boris Matić
Toni – Zijad Gračić
Lukša – Zdeslav Čotić
Poručnik Stevan – Damjan Simić
Badesa – Izmira Brautović
Eržika – Glorija Šoletić
Ana – Nika Burđelez
Meri – Anđela Bulum
Tonkica – Srđana Šimunović
Adela – Petra Japunčić
Ore – Mirej Stanić
Lukre – Nina Hladilo
Bos – Davor Erceg
Stanko – Joško Gverović
Prvi glasač – Pasko – Ivan Perić
Drugi glasač – Bruno Laptalo

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist