Aktualno

“Zašto nemamo status kao druge europske eksklave?”

"Zašto nemamo status kao druge europske eksklave?"

Udruga „Dubrovnik Regija“ uputila je danas otvoreno pismo Vladi RH s pet pitanja u svezi regionalizacije Hrvatske, odnosno samoupravne (administrativne) i fiskalne regije.

Pitanja su uputili potpredsjedniku Vlade RH za unutarnju, vanjsku i europsku politiku i ujedno predsjedniku Nacionalnog povjerenstva za provođenje decentralizacije i reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave Nevenu Mimici te ministrici vanjskih i europskih poslova Vesni Pusić.
Pitanja objavljujemo u cijelosti.
 

I. Pitanja u vezi samoupravne (administrativne) regije:

1. Da li je točna tvrdnja koju uporno javno ponavlja dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić da buduća samoupravna regija u kojoj će biti Dubrovnik prema EU propisima mora imati najmanje 800.000 stanovnika, ili ne postoji nikakav propis EU koji bi Hrvatsku sprječavao da provede unutarnju regionalizaciju na samoupravne regije po svom vlastitom izboru? Da li je točna činjenica da je regija od najmanje 800.000 stanovnika na koju se poziva dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić statistička, tzv. NUTS2 regija koja nema nikakve veze sa samoupravom, nego služi isključivo kako bi se utvrdila razina i vrsta pomoći kojom EU financira kohezijsku politiku i razvojne aktivnosti zemalja članica ?!

2. Je li točna informacija da bi po prijedlogu regionalizacije Hrvatske, koji se priprema u Nacionalnom povjerenstvu za provođenje decentralizacije i reforme lokalne i područne (regionalne) samouprave Vlade RH, područje Grada Dubrovnika, kao i cjelokupno preostalo područje Dubrovačko-neretvanske županije, trebalo biti pripojeno budućoj Dalmatinskoj regiji sa središtem i sjedištem u Splitu, a na što nas svojim javnim istupima već duže vremena priprema dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić , uvjeravajući nas da tako mora biti?!

II. Pitanja u vezi fiskalne regije:

1. Da li bi, sukladno važećim propisima EU, Dubrovačka regija kao "eksklava" (tj. regija koja nije kopneno povezana s RH kao svojom matičnom državom) kao kompenzaciju zbog svog nepovoljnog zemljopisnog položaja i prometne izoliranosti trebala imati, odnosno dobiti posebni fiskalni (carinski i porezni) status u odnosu na preostalo područje RH ?!

2. Zašto se Vlada RH u pregovorima s EU, na ime kompenzacija Dubrovačkoj regiji zbog njene teritorijalne i prometne nepovezanosti s RH i EU, nije izborila, odnosno ne pokušava izboriti za posebni fiskalni status Dubrovačke regije, kojim bi se poreznim beneficijama olakšalo teritorijalnu nepovezanost i prometnu izolaciju iste od matične države i EU ?!

3. Zašto se Vlada RH u pregovorima s EU nije izborila, odnosno ne pokušava izboriti da se u Dubrovačkoj eksklavi, kao kompenzacija zbog njene teritorijalne i prometne nepovezanosti s RH i EU, primjenjuje PDV u nižem iznosu, kao što se niži iznos PDV-a u odnosu na preostalo područje njihovih matičnih država primjenjuje u drugim Dubrovačkoj regiji sličnim europskim eksklavama, kao što su: Planina Atos (Grčka), Alandski otoci (Finska), Kanalski otoci (Velika Britanija), otok Helgoland (Njemačka), teritorij Büsingen (Njemačka), Livigno (Italija), Campione d’Italia (Italija), talijanske vode Luganskog jezera (Italija), Farski otoci (Danska), suverene baze Ujedinjene Kraljevine Akrotiri i Dhekelija na Cipru, Otok Man (Velika Britanija) i Gibraltar (Velika Britanija)?!

Za Malo vijeće Udruge,
predsjednik Malog vijeća:

Igor Žuvela, v.r.

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist