Aktualno

Zašto Damir Milat mijenja izvođača?

Zašto Damir Milat mijenja izvođača?

Stiglo nam je priopćenje prof. dr. Ina Mirkovića, violinista, veleposlanika dobre volje i umjetnika za mir UNESCO-a, a vezano za otkazivanje njegovog nastupa na večerašnjem koncertu Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

– Zbog publike i zbog Ina Mirkovića, glazbenog umjetnika s dugogodišnjom karijerom, želimo obavijestiti javnost o skandaloznoj odluci Damira Milata, direktora Dubrovačkog simfonijskog orkestra o promjeni izvođača na koncertu koji će se održati 7. lipnja 2013. godine u Dubrovniku, odnosno o načinu na koji gospodin Milat pokušava onemogućiti već davno dogovoreni nastup Ina Mirkovića. Mladen Tarbuk, privremeni no tada aktualni umjetnički direktor Dubrovačkog simfonijskog orkestra, pozvao je gospodina Mirkovića da 7. lipnja 2013. godine nastupi u Dubrovniku s Mendelssohnovim violinskim koncertom.
– Sve predložene uvjete nastupa gospodin Mirković je prihvatio međutim, gospodin Damir Milat uporno je odbijao potpisati ugovor o njegovom nastupu. Nakon traženja objašnjenja, gospodin Milat je naveo kako će u terminu zakazanom za taj koncert, nastupiti studentica violine. Istovremeno se na internetskim stanicama oglašava već mjesecima nastup Ina Mirkovića, Veleposlanika UNESCO-a, a nije se spominjala promjena izvođača, što pokazuje krajnju nekorektnost prema publici koju se dovodi u zabludu. Nije jasno iz kojeg razloga gospodin Milat nije želio potpisati ugovor o nastupu, premda dobro zna kako je ugovor temelj legalnog poslovanja i jamstvo organizatoru o nastupu izvođača, kao i jamstvo izvođaču o nastupu na određenoj manifestaciji.
– Upornim odbijanjem potpisivanja ugovora i neobjašnjivom najavom promjene izvođača gospodin Milat je nanio golemu štetu publici, orkestru i zloupotrebio ime gospodina Mirkovića. Ovakvo ponašanje gospodina Damira Milata smatramo skandaloznim i ono je posve neprimjereno dužnosti koju obnaša. U svojoj dugogodišnjoj umjetničkoj karijeri gospodin Mirković nije se susreo s takvom razinom neodgovornosti. Očito je kako gospodin Milat, iz nama nepoznatih razloga, želi onemogućiti nastup gospodina Mirkovića u Dubrovniku, a razloge za to vjerojatno zna samo on.
– Takvo samovoljno ponašanje smatramo nedopustivim jer gospodin Milat predstavlja respektabilnu instituciji kojoj svojim ponašanjem nanosi štetu. Pozivamo gospodina Milata da javnosti objasni što se zapravo događa i zbog čega inzistira na nastupu studentice u terminu koji je predviđen za nastup gospodina Mirkovića i zašto se koristio mjesecima njegovim imenom u reklamne svrhe navedenog koncerta.
– Pozivamo ga, također, da javnosti objasni iz kojeg razloga nije želio potpisati ugovor. Ovime želimo da izbjegnemo krive navode nedolaska gospodina Mirkovića na nastup u Dubrovnik, čiju publiku iznimno cijeni. Ujedno se ispričava svojim kolegeama koji nastupaju u ovom respektabilnom orkestru sto neće ovoga puta nastupiti sa njima – stoji u priopćenju Mirkovićevog tajništva.

Odgovor Damira Milata uslijedio je vrlo brzo.
– Nije bio završen dogovor, pa ćem s gospodinom Inom Mirkovićem surađivati u nekom drugom periodu. Netočno je da sam ja odbijao potpisati ugovor i otići ćemo u velike polemike s ovime. Jednostavno – dogovor nijepostignut, za dogovor su potrebne dvije strane. Bila nam je želja da sa gospodinom surađujemo, međutim, ponavljam, nije postignut dogovor.
Na pitanje zašto nije potpisan ugovor, Milat je kratko poručio, neka se obrate meni.
– Za potpisivanje ugovora treba se dogovoriti, potrebne su dvije strane. Je li on potpisao ugovor? Nemojmo ići u nikakve polemike. Nije se postigao dogovor, mi smo planirali i ostvarujemo program. Ovo nam je inače prvi put da se nismo uspjeli dogovoriti, što ne znači da nećemo možda u budućnosti napraviti taj koncert. mi smo otvoreni i htjeli smo s gospodinom Mirkovićem ostvariti nešto u budućnosti. Ne bih radio skandal tamo gdje ga nema.

Pročitajte još

PROSLAVA GOSPE OD OBRANE Župa dubrovačka slavi svoju zaštitnicu

Dulist

PROBLEMI NA IZLAZU IZ BURBONA Pješaci moraju osluhnuti spušta li se automobil!

Marko Džamarija

‘STVORENE SMO ZA NEBO’ Promocija knjige Tee Perović

Dulist