Zanimljivosti

ZARAZAN, A NIJE OPASAN Znate li koji je najbolji lijek za vas?

ZARAZAN, A NIJE OPASAN Znate li koji je najbolji lijek za vas?

Umjesto bolesti, uzrokuje zdravlje tijela i duše, povezuje ljude i stvara osjećaj intimnosti. Svima je dostupan, dijeli se besplatno i svatko ga ima. Što je najbolje – svatko ga razumije! Naravno, radi se o smijehu, prirodnom lijeku koji daje energiju i smanjuje bol, a donosi i druge dobrobiti za organizam.

Neke od dobrobiti popisao je portal Alternativa za Vas:

1. Opušta tijelo
Iskreni smijeh ima mogućnost opustiti cijelo tijelo i zaštititi ga od posljedica stresa i napetosti. Mišići ostaju opušteni i do 45 minuta nakon što ste se prestali smijati.

2. Jača imunološki sustav
Smijeh smanjuje kortizol, hormon stresa koji luči nadbubrežna žlijezda i koji je najčešće krivac za oslabljeni imunitet i brojne druge tegobe. Kada se smijete, povećavaju se stanice zadužene za jačanje imuniteta i antitijela zadužena za borbu protiv infekcija. Rezultat je organizam spremniji za nove zdravstvene izazove.

3. Otpušta hormon sreće – endorfin
Osim što je zadužen za dobro raspoloženje, hormon endorfin, koji nastaje smijehom, osigurat će vam, barem na neko vrijeme, osjećaj da je s vama i sa svijetom ipak sve u najboljem redu. Ovaj svima dragi hormon ima mogućnost i smanjiti osjećaj boli, premda traje samo nekoliko trenutaka.

4. Poboljšava rad srca i krvnih žila
Doza smijeha učinit će puno i za vaš krvožilni sustav. Smijanje poboljšava rad krvnih žila, potiče cirkulaciju, smanjuje krvni tlak i tako služi kao preventiva brojnih bolesti. Lijek za loše raspoloženje i depresiju. Kada se smijete, automatski se bolje osjećate.

Uz smijeh je sve lakše, stoga, okružite se dobrim društvom, pročitajte kakav vic, opustite se i nipošto ga ne susprežite!

Pročitajte još

POSJET DEŠI Učenicima predstavljena bogata tradicionalna kulinarska baština

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1817. Rođen preporoditelj, liječnik Ivan August Kaznačić

Dulist

OŠ LAPAD TREBA VAŠU POMOĆ Obogatimo boravak učenika u knjižnici

Dulist