Aktualno

ZAPOSLENICI OŠ SLANO O ‘BOJKOTU’ COVID POTVRDA ‘Nismo štrajkali, naš potez je čin legitimnog i nužnog građanskog neposluha’

ZAPOSLENICI OŠ SLANO O 'BOJKOTU' COVID POTVRDA 'Nismo štrajkali, naš potez je čin legitimnog i nužnog građanskog neposluha'

U Osnovnoj školi Slano proteklog utorka 16 je zaposlenika odbilo predočiti covid potvrde, iako ih je dio imao, dok se drugi dio zaposlenika nije želio testirati. Ravnatelj ove škole Ante Konjuh nazvao je to štrajkom, a dio tih zaposlenika ovog je četvrtka uputio službeno očitovanje o ovom događaju kada su, ističu, ‘spriječeni pri ulasku u školu’.

-Nakon brojnih medijskih vijesti vezanih za tzv. štrajk prosvjetara OŠ Slano na datum 16.11.2021. htjeli bismo dati određene demantije vezane za točnost iznesenih podataka kao i obrazložiti razloge svoje odluke u odbijanju pokazivanja covid potvrde. S iznesenim medijskim tvrdnjama iskreno smo veoma razočarani, ali ne i iznenađeni. Naime, svakako nije bila riječ o štrajku. Za tako što zna se koja je procedura, kao i tko ga točno zakonski pokreće. Doduše, određenu pravnu pomoć i zaštitu zaposlenici koji su u sindikatima su imali, ali ovaj korak prvenstveno je bio nužan moralan čin. Ovdje nije bila riječ o nekakvom hiru, ishitrenosti, već zajedničkoj dobro promišljenoj odluci, koju smo donijeli iz vlastitih individualnih stajališta i uvjerenja. Nužno je istaknuti da smo kao zaposlenici OŠ Slano savjesno, odgovorno i na vrijeme došli na svoje radno mjesto s namjerom održavanja nastave, a da smo u toj namjeri bili spriječeni te udaljeni s radnog mjesta o čemu postoje i službeno potpisane izjave – ističu u očitovanju ovi zaposlenici OŠ Slano.

Naglasili su da ih he ‘iskreno zasmetala svojevrsna medijska manipulacija s uzimanjem djece, učenika u smislu kako s tim činom njihovim učiteljima nije stalo do njih i njihova dobra’.

-Vjerujemo kako je svakom čitatelju tako napisanih vijesti, koji kritički promišlja, jasno tko je i što je stvaran uzrok problema koji je učenicima tog dana onemogućio regularnost nastave. Smatramo kako je naš potez čin legitimnog te nužnog građanskog neposluha. U načelu ne želimo ulaziti u problematiku i polemiku oko cijepljenja, samim tim još više jer je veći dio zaposlenika cijepljen ili je prebolio korona virus. Vrijedi istaknuti kako je veliki dio skupine kolega imao sve uvjete kako bi mogli ‘službeno’ ući na svoje radno mjesto. Zadivljujuća je činjenica da su se ti isti ljudi kolegijalno i promišljeno solidiralizirali s onima koji nisu ostvarili te uvjete. Naš cilj nije bio anarhističan, destruktivan niti devijantan, dapače, vođeni s idealima htjeli smo ukazati na nužnost slobode izbora. Ne možemo prihvatiti prisilu, ucjenu koja nam se nameće. Treba priznati kako je ta ista ucjena dosta dobro kamuflirana u jednom lijepom nenametljivom i ‘demokratskom’ govoru. Činjenica ostaje kako se u ljudima posljedično prouzročilo ozračje straha, nemira, nepoznanica….. Učitelj s riječju koja nema vlastiti primjer, životno svjedočanstvo ne može se nazvati pravim učiteljem. U školi pokušavamo djecu učiti kritičkom promišljanju, demokraciji, ljepoti slobode, stoga držimo kako smo dužni dati i osoban primjer. Trudimo ih se učiti duhu poniznosti, ali ne i slijepe poslušnosti. Smatramo kako nam se upravo ovim nasilnim putem s covid potvrdama posljednično uskoro svima ukida i mogućnost slobode izbora samog cijepljenja. Nužno je ostaviti tu slobodu svakom pojedincu. Nadalje, s ovim se u našoj domovini stvara otvorena društvena segregacija i diskriminacija na koju ne želimo i ne možemo pristati.
Želimo živjeti u slobodnom i tolerantnom društvu, bez ikakvih prisila, ucjena i straha jer jedino je takav svijet onakav kakvog ga želimo ostaviti našim budućim naraštajima, svijet za kojeg želimo pripremati naše učenike, svijet za kakav se vrijedi boriti i kakvog vrijedi sačuvati… – stoji u očitovanju ‘velikog dijela kolektiva OŠ Slano’.

Pročitajte još

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo