Kultura

Započeo Festival znanosti 2016.

festival znanosti2016 10

Program ovogodišnjeg Festivala znanosti započeo je u ponedjeljak, 18. travnja u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik gdje je predstavljena instalacija ‘Meduza’ autora akademske slikarice i muzejske pedagoginje Dubravke Tullio te akademskog kipara Ivana Mladošića.

Instalacija na temu meduze odabrana je povodom obilježavanja pete obljetnice od smrti velikog znanstvenika prof. dr. sc. Adama Benovića, koji je tijekom svog istraživačkog rada veliku pozornost posvećivao upravo meduzama. Kao jedan od njegovih najznačajnijih doprinosa na području znanosti izdvaja se upravo otkriće novih vrsta meduza u Jadranskom moru.

Nakon predstavljanja instalacije uslijedila su predavanja znanstvenika s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Dr. sc. Rade Garić održao je predavanje ‘Meduze’ u kojem su sudionici saznali više o građi i životnom ciklusu planktonskih žarnjaka, metodama istraživanja te najzanimljivijim vrstama. Cilj predavanja ‘Od mora riba do mora meduza’ dr. sc. Davora Lučića bio je ukazati na uzroke i posljedice sve češće pojave prekomjerne brojnosti želatinoznih organizama u Sredozemnom moru.

Nakon predavanja održane su edukativno-kreativne radionice pod vodstvom akademske slikarice i muzejske pedagoginje Dubravke Tullio. U radionici ‘Naslikajmo meduzu’ sudionici su tehnikom akvarel razlijevanjem boje po papiru igrom slučajnosti dobili oblik meduze. U radionici ‘Preobrazba od vrećice do meduze’ sudionici su izrađivali meduze od plastičnih vrećica te ih na taj način ponovno iskoristili.

Program Festivala znanosti nastavlja se u utorak, 19. travnja 2016. u 10 sati na Odjelu za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku predavanjem ‘Identifikacija bojila na povijesnom tekstilu 18./19. stoljeća iz Dubrovnika’ (Danijela Jemo) te obilaskom radionice za restauraciju tekstila, koja djeluje u sklopu Odjela.

Pročitajte još

NAJAVLJEN KONCERT SVJESTKI POZNATOG VIOLINISTA Stefan Milenković u Kneževom dvoru

Dulist

IZLOŽBA U PONEDJELJAK Kako gimnazijalci vide Držića?

Dulist

Međunarodni festival ‘Midsummer Scene’ slavi 10 godina

Dulist