Crna kronikaUrednički izbor

ZAPLIJENJENO 25 KILOGRAMA KOKAINA U PLOČAMA Johny nanjušio drogu kod 49-godišnjeg Talijana

kokain johny

Čak 25 kilograma kokaina zaplijenjeno je u Pločama ovog petka tijekom pojačanog nadzora osoba, vozila i robe kojeg su provodili policijski službenici PU dubrovačko-neretvanske županije sa službenicima carine.

Droga je pronađena u autu marke Mercedes kojim je upravljao 49-godišnji državljanin Italije. U skrivenom dijelu vozila, ispod sica suvozača pronađen je 21 paket. Riječ je o najvećoj zapljeni kokaina na području ove policijske uprave u posljednjih 20 godina, ali i o top pet zapljena u Hrvatskoj. Vrijednost droge vrlo visoke kvalitete na tržištu, između 17 je i 20 milijuna kuna. No cijena se može upeterostručiti kad se dodaju određene supstance. Velike zasluge u akciji imala je i policijska ‘njuška’, dvogodišnji pas Johny.

policija kokain johny 2

Droga je pronađena u sklopu policijske akcije pojačanog nadzora pograničnog područja čiji je cilj suzbijanje nezakonitih migracija i prekograničnog kriminaliteta. Ukupno su dva službenika mobilne carine sudjelovali u akciji, a pet službenika policije. Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako je ovo kontinuitet suradnje policijskih službenika PU dubrovačko-neretvanske te službenika Carine iz Dubrovnika na sprječavanju svih oblika krijumčarenja.

-Utjecaj pandemije koronavirusa uzrokovao je određeni poremećaj na tržištu, kaže, te je prosudba ravnateljstva policije MUP-a i PU dubrovačko-neretvanske bila da će nakon normalizacije teretnog i kamionskog prometa doći do povećanog krijumčrenja i svih nezakonitih roba preko granične crte. Rezultat svega toga bila je pojačana akcija u petak. Djelatnici carine i specijalizirani policijski službenici, uz nazočnost vodiča službenog policijskog psa za detekciju droga provodili su dubinsku kontrolu, a tijekom koje je zaplijenjeno skoro 25 kilograma kokaina na području Ploča – istaknuo je načelnik.

-Drago mi što smo uspjeli zaplijeniti ovu drogu koja nije završila na ulicama Republike Hrvatske ili bilo koje druge države – naglasio je Pavličević.

policija kokain 1

Voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Zoran Tikvica rekao je nešto više o detaljima zapljene.

-Jučer ujutro oko 11 sati na postajnom području PP Ploče na magistralnoj cesti D8, policijski službenici PU DN u suradnji s kolegama iz Carine obavljali su pojačani nadzor osoba, vozila i prijevoza roba. Tom prilikom kontrolnom punktu je pristupilo vozilo marke Mercedes talijanskih registarskih oznaka. Tim vozilom je upravljao 49-godišnji talijanski državljanin. U toj rutinskoj kontroli pregleda vozila, naš policijski pas za detekciju droga ‘Johny’, reagirao je na jednom području vozila, točnije kraj mjesta suvozača. Temeljem toga, imali smo dosta osnova sumnje da se u vozilu nalazi nama nepoznata vrsta i nepoznata količina droge. Zatražili smo službeni sudski nalog za pretragu i po zaprimljenom nalogu, izvršili smo pretragu vozila i tom prilikom je u skrivenom dijelu vozila, ispod sica suvozača pronađeno 11 paketa. Deset od tih 11 paketa uduplo je zapakirano. Preliminarnim vještačenjem paketa utvrdili smo da se radi o drogi kokain, vrlo visoke kakvoće, a ukupna težina zaplijenjene droge je 24 kilograma i 780 grama. Talijanski državljanin je uhićen i predan je u subotu ujutro pritvorskom nadzorniku PU DN – rekao je Tikvica.

kokain droga

Dodao je kako su utvrdili da je roba ilegalno unesena iz jedne od susjednih zemalja i da je tranzit trebao biti kroz RH te da je droga trebala biti namijenjena zapadno-europskom tržištu.

Voditelj Jedinice za mobilne službe – Carina Pero Perić izrazio je zadovoljstvo rezultatima ove akcije.

Foto: DuList / PU DN

Pročitajte još

PONEDJELJAK NA CESTAMA U tri prometne nesreće teško ozlijeđene četiri osobe

Dulist

PROMETNA NESREĆA Sudar automobila i motocikla, ima ozlijeđenih

Dulist

PRVO PRIJETIO PA PROVEO U DJELO Izudarao muškarca zbog nesuglasica u prometu

Dulist