Zanimljivosti

ZANIMLJIVA STUDIJA Čangrizavi ste ujutro – a kad idete leći?

ZANIMLJIVA STUDIJA Čangrizavi ste ujutro - a kad idete leći?

Ako se često budite neispavani i umorni, čak i ako ste sebi priuštili čuvenih osam sati sna, možda jednostavno griješite u trenutku kada odlazite u krevet. Naime, stručnjaci tvrde da je najbolje otići na spavanje u periodu između 22 i 23 sata, te da je to povezano i s manjim rizikom od razvoja srčanih bolesti, prenosi Poslovni. Ova tvrdnja je objavljena prošle godine u European Heart Journal – Digital Health, časopisu Europskog društva za kardiologiju.

– Tijelo ima 24-satni unutrašnji sat, nazvan cirkadijalni ritam, koji pomaže u reguliranju fizičkog i mentalnog funkcioniranja. Rezultati sugeriraju da je veća vjerojatnost da će rani ili kasni odlazak u krevet poremetiti tjelesni sat, s negativnim posljedicama po zdravlje kardiovaskularnog sustava, iako ne znamo uzroke toga – rekao je autor studije dr. David Plans sa Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji.

Studija je uključila 88.026 ispitanika u Velikoj Britaniji koji su izabrani između 2006. i 2010. godine. Njihova prosječna starost bila je 61 godina, a raspon njihovih godina kretao se od 43 do 79, i 58 posto su bile žene.
Tijekom prosječnog praćenja ovih ljudi od 5,7 godina 3.172 sudionika razvilo je kardiovaskularnu bolest. Incidencija je bila najveća kod onih koji su legali u ponoć ili kasnije, a najniža kod onih koji su odlazili na spavanje u period od 22 h do 22:59.

U usporedbi u s tim ‘zlatnim satom’, postoji 25 posto veći rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti ako legnete u ponoć ili kasnije, 12 posto veći rizik ako odete na spavanje u periodu od 23 sata do ponoći i 24 posto veći rizik ako zaspite prije 22 sata.

Pročitajte još

TURISTIČKI EXPERIENCI SVE POPULARNIJI Niša koju uz malo kreativnosti, a bez puno ulaganja, možete dobro iskoristiti

Ivana Mijić Vulinović

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist