Zanimljivosti

ZANIMLJIV ZNANSTVENICIMA Terensko istraživanje gljiva na Lokrumu

ZANIMLJIV ZNANSTVENICIMA Terensko istraživanje gljiva na Lokrumu

Institut Ruđer Bošković iz Zagreba u suradnji s nekoliko drugih znanstvenih institucija provodi projekt ‘Unapređenje usluga šumskih ekosustava Hrvatske kroz vrednovanje bioraznolikosti gljiva temeljenoj na DNA barkodiranju – ForFungiDNA’ kojeg financira Hrvatska zaklada za znanost.

Otok Lokrum odabran je kao jedno od interesnih područja ovoga projekta te su stoga istraživači Instituta proveli jednodnevno terensko istraživanje gljiva na Lokrumu nakon čega slijedi opsežna laboratorijska analiza.

S obzirom na bogato razvijenu i raznoliku prirodnu drvenastu vegetaciju te znatan udio alohtonih biljnih vrsta, Lokrum je izuzetno mikološki zanimljiv, a njegova mikobiota slabo poznata. Prve znanstvene podatke o gljivama Lokruma objavila je hrvatska mikologinja dr. Milica Tortić još davne 1978., a Lokrum je posjećivao i dr. Ivan Focht u sklopu svojih intenzivnih istraživanja gljiva dubrovačkog područja tijekom 80-tih godina prošlog stoljeća.

Danas je poznato oko 130 000 gljivljih vrsta, a procjenjuje se da ih zapravo ima najmanje 1.5 milijuna vrsta. Gljive su ekološki izuzetno značajna skupina organizama koja ima raznoliku i ključnu ulogu u kopnenim ekosustavima. Saprotrofne gljive razgrađuju mrtve organske tvari osiguravajući kruženje tvari u biosferi, a time i održanje života na Zemlji. Mnoge gljive tvore mikorizu s kopnenim biljkama, mutualističku (simbiontsku) vezu korijenovog sustava biljke s micelijem gljive. Mikorizne gljive izuzetno su važne za vitalnost, sta¬bilnost i otpornost šumskog drveća, a time i čitavih šumskih ekosustava. Gljive u suradnji s algama i/ili cijanobakterijama tvore lišaje, pionire života na Zemlji.

Cilj Rezervata Lokrum je u narednom razdoblju, na temelju dobivenih rezultata i smjernica istraživanja nastaviti pratiti stanje te interpretirati dobivene podatke posjetiteljima i zainteresiranoj javnosti.

Izvor: Rezervat Lokrum – Lokrum Reserve Facebook

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist