Zanimljivosti

Zamislite izjesti 2100 kamenica u jednom danu? Sveto Pejić: ‘Sjećam se priče, ali idealna mjera je tri-tri!’

Zamislite izjesti 2100 kamenica u jednom danu? Sveto Pejić: 'Sjećam se priče, ali idealna mjera je tri-tri!'

Zamislite izjesti 2100 kamenica u jednom danu? To su, po ‘urbanoj legendi’, pojela tri Metkovca. Priču nam prenosi Sveto Pejić, vlasnik stonske solane, koji se sjeća kao anegdote njemu prepričane prije – čak 22 godine!

– Da, istina je da su mi tu priču prenijeli (smijeh)! Trojica iz Metkovića pojela su u danu 2100 komada, to je meni prenijeto prije, dakle, 22 godine. Ujutro su sjeli i navečer se digli! Ma nisu oni brojali tko je više pojeo, nego su samo stizale plate – kaže nam gospar Pejić. Moguće je, dodaje, kako je to bilo prije četrdesetak godina.

A današnji rekord?

– Ima ljudi i danas koji jedu po 100, 200 komada! Ali po meni je idealno tri kamenice za predjelo i tri za desert – dodaje nam gospar Pejić. U svemu, kaže, mora se imati mjeru.

– Najbolje tako! Onda sve što ste pojeli ostane ‘u sendviču’, a ovo što ste pojeli itekako osjećate. I more i sve ostalo. Ma treba umjerenost u svemu, pa tako i u tome. Ali reći ću vam nešto – tko je jednom probao Malostonsku kamenicu, nikad više neće proći kraj Stona, a da ne kaže: ‘Idem pojesti koju!’ – dodaje kroz osmijeh.

– Kažu stari ljudi – tri su bitne karakteristike te kamenice: ona osvježava, smiriva i podsjeća na ljubav. Probajte i sami! – zaključuje naš sugovornik, Sveto Pejić.

I ne zaboravite, Dan malostonske kamenice je ovu subotu, 18. ožujka. Obilazeći brodove i maune lokalnih školjkara u Brijesti, uživajte u gastro deliciji! Uz zvukove dalmatinske pjesme, vrhunsko pelješko vino i tradicionalne lokalne proizvode poluotoka Pelješca doživjet ćete čar tradicije i života lokalnog stanovništva malostonskog zaljeva, dok u ugostiteljskim objektima našega kraja nudit će se raznolika paleta peljeških okusa.

Malostonska kamenica priprema se na razne kreativne načine u lokalnim, restoranima i konobama no ipak, svi su suglasni da je najukusnija kada je svježe izvađena iz mora, dakle sirova, te pokapana s tek nekoliko kapi limunovog soka baš na način kako je i domaćini preferiraju.

Dobar tek!

Pročitajte još

ODNOSI S JAVNOŠĆU U ONLINE OKRUŽENJU Nastupno predavanje Romane John

Dulist

STON ĆE ‘GLUMITI’ DUBROVNIK Snima se dokumentarno-igrani film ‘Kralj Tvrtko’

Dulist

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist