Aktualno

Zadnja ura za 30 milijuna kuna

Grad Dubrovnik ne odustaje od cjelovite i skupe obnove Lazareta pa se u nacrtu Prortačuna, kako doznajemo, za 2012. godinu

predviđa kreditno zaduživanje za provedbu ovog projekta, a drugi pokušaj provedbe natječaja kojom bi se izabrao izvođač radova bit će raspisan tijekom studenog.

– Novi natječaj za obnovu Lazareta će se raspisati u studenom ove godine, a sukladno propisima o javnoj nabavi će se imenovati i povjerenstvo za provedbu natječaja. U proračunu za ovu godinu su osigurana sredstva za provedbu postupka javne nabave. Natječaj priprema UO za gospodarenje nekretninama Grada Dubrovnika i konzultantska tvrtka Trames. Projekt obnove Lazareta koji će nakon zahvata imati kulturnu namjenu je od velike važnosti za Grad Dubrovnik te će se realizirati sukladno politici zaštite i valorizacije kulturne baštine i važećim propisima Republike Hrvatske u što je moguće skorijem roku – odgovor je koji smo dobili od iz Upravnog odjela za gospodarenje nekretninama Grada Dubrovnika, na čijem je čelu pročelnica Marita Daničić.
 
Očekivana cijena obnove Lazareta je oko 30 milijuna kuna, a podsjetimo kako je u lipnju gradonačelnik Andro Vlahušić najavio i nikad napravljeni rebalans Proračuna kojim bi se kulturi s predviđenih 50 proračunski kolač povećao na 78 milijuna kuna već ove godine. U međuvremenu se od toga odustalo, natječaj nije raspisan i sada se hvataju zadnji rokovi prije nego istekne građevinska dozvola.

Naime, već je jednom produljivana u svibnju 2010. godine i kako tvrde pravnici s kojima smo na ovu temu razgovarali, nakon svibnja 2012. godine ne postoji zakonska osnova za njeno drugo produljenje. A prisjetimo se i kako je neslavno propao prošli pokušaj provedbe natječaja koji je zbog nepravilnosti u provedbi poništila Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave.

Stoga ostaje za nadati se kako će ovaj put natječaj biti proveden u skladu sa zakonskim odredbama, bez grešaka u proceduri. U suprotnom, ako istekne građevinska dozvola, cijeli postupak će se vratiti godinama unatrag i na ponovno ishodovanje dozvola. Tako bi projekt koji je sadašnja gradska vlast dobila „na gotovo“ i najavljivala njegovo okončanje do kraja mandata, bio ponovno vraćen na početak.
 
Postoji i druga dimenzija problema obnove Lazareta na koju su još u siječnju na dvosatnom predavanju o kompleksu povijesne karantene ukazali povjesničari umjetnosti Ivica Viđen i Antun Baće. U svjetlu „velike" obnove ovog kulturnog kompleksa, u koju gradske vlasti namjeravaju uložiti najmanje 30 milijuna kuna, povjesničari su upozorili kako su sadržaji koji se u Lazaretima planiraju, kao što je još jedan virtualni muzej, nedovoljno promišljeni te kako bi i nakon skupe obnove Lazareti mogli ostati pusti, što se već jednom dogodilo 1969. godine nakon dugotrajne i skupe obnove ovog kompleksa, u kojem je bilo planirano puno raznih sadržaja. Antun Baće tada je apostrofirao kako bi malom investicijom u obnovu krovova, Lazareti i dalje sasvim normalno funkcionirali.

I voditelj Art radionice Lazareti Slaven Tolj javno je istupio o nepotrebnosti tako velike i skupe obnove, koja čak predviđa i privremeno premještanje sadašnjih korisnika do završetka radova. Sigurno se nećemo „privremeno“ iseliti, kazao je Tolj.

Više pročitajte u novom broju duLista koji je od ove srijede na trafikama.

 

Pročitajte još

Sanitat poslao zahtjev za ispravak objavljenih informacija

Dulist

PETAŠICA RASTURILA NA JEZIČNOJ OLIMPIJADI Cijela Monta ponosna je na Romanu!

Dulist

ĆIROVOM STAZOM KROZ KONAVLE Sudjelujte besplatno u biciklijadi i uživajte u predivnom krajoliku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija