AktualnoHrvatska

Zasad ništa od povrata imovine Crkvi

Zasad ništa od povrata imovine Crkvi

Vlada Jadranke Kosor ne može Katoličkoj crkvi vratiti nijedan objekt, ne može joj nijedan objekt dati u zamjenu, niti je na bilo koji drugi način obeštetiti za imovinu koja joj je oduzeta za vrijeme komunističke vladavine.

Kada bi aktualna Vlada potpisala bilo kakav ugovor s Katoličkom crkvom radi obeštećenja, sklopila bi ništavan pravni posao i on bi se kasnije na sudu morao pobiti!

Stvar je u tome, donosi Vecernji.hr, što je Vlada od trenutka kada se Sabor raspustio, a predsjednik Ivo Josipović raspisao izbore, samo tehnička i ima reducirane ovlasti. Zakon o postupku primopredaje vlasti u članku 5. izričito propisuje da se J. Kosor ne smije upuštati u sklapanje bilo kakvog financijski zahtjevnijeg posla.

“Od dana raspisivanja izbora Vlada ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ako bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu”, kaže zakon. Iznimka kada tehnička Vlada smije zaključiti financijski zahtjevniji ugovor još je samo situacija u kojoj je zaključivanje ugovora nužno zbog ispunjenja međunarodnih obveza Hrvatske, ali za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost nove vlade, nakon provedenih parlamentarnih izbora.

“Ugovor zaključen suprotno tome je ništavan”, izričit je zakon.

Stoga nijedan dogovor, piše Vecernji.hr, koji je eventualno postignut u ponedjeljak u Vladi na sastanku premijerke Kosor i članova njezine Vlade s predsjednikom Biskupske komisije HBK i zagrebačkim nadbiskupom Josipom Bozanićem, te članovima Biskupske komisije na temu naknade za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine, ne može biti provediv.
 
Podsjetimo, Katolička crkva, sukladno Zakonu o naknadi za imovinu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine od Republike Hrvatske, između ostalog, traži povrat dvije trećine Nacionalnog parka Mljet.

Pročitajte još

Bačić o izbornom danu: Nepotrebno, iracionalno, izgubit ćemo 300 milijuna eura

Dulist

PUŠAČI POZOR Još jedna kompanija povisuje cijene cigareta

Dulist

NORDIJSKO HODANJE I PJEŠAČENJE U KONAVLIMA Organizirane 3 rute, za svakoga ponešto

Dulist