Aktualno

Dvije trećine NP Mljet vraća se Crkvi?

Katolička crkva, sukladno Zakonu o naknadi za imovinu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine od Republike Hrvatske, između ostalog,  traži povrat dvije trećine Nacionalnog parka Mljet.

Na sjednici Povjerenstva Vlade RH za odnose s Hrvatskom biskupskom konferencijom i Biskupske komisije HBK za odnose s državom razmatrani su zahtjevi pravnih osoba Katoličke crkve, a dvije delegacije usuglasile su model primjerene naknade za oduzetu imovinu, tj. dio dobara koja se ne mogu vratiti Katoličkoj crkvi u naravi.

Kako navodi Jutarnji list, riječ je o podužem popisu nekretnina, a na popisu se nalazi i zemljište na otoku Mljetu koje, navodno, obuhvaća otprilike dvije trećine Nacionalnog parka.

Samo u gradu Zagrebu traži se povrat bolnice u Vinogradskoj, zgrade Muzeja grada Zagreba, galerije Klovićevi dvori, Građevinski fakultet na Svetom duhu te Učiteljsku akademiju u Savskoj. Na popisu je i veći broj vrtića i škola te skoro tisuću stanova, četiri kazališta, pet muzeja, dva centra za kulturu i osam kina. Za većinu zemljišta na kojem je izgrađen Novi Zagreb također se očekuje obeštećenje.

Podsjetimo, Republika Hrvatska je 1998. godine posebnim međunarodnim ugovorom, Konkordatom, uredila odnose s Vatikanom.

Pročitajte još

[FOTO] Bura ‘zadimila’ more

Zvonimir Pandža

[FOTO/VIDEO] Zatvara se Festa, misno slavlje održano na Gorici sv. Vlaha

POSLJEDICE NEVREMENA Olujni vjetar rušio stabla i podigao plastične ploče s krova

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija