Grad

ZA MANJE PLASTIKE Dubrovnik je prvi grad u Hrvatskoj s akcijskim planom projekta ‘Plastic Smart Cities’

U sklopu projekta ‘Plastic Smart Cities’ u Lazaretima je održana dvodnevna radionica na kojima se predstavio projekt, kao i ‘Akcijski plan smanjenja onečišćenja plastikom u gradu Dubrovniku za razdoblje 2021.- 2026.’.

-Grad Dubrovnik je napravio značajan iskorak činjenicom da je gradonačelnik potpisao Akcijski plan projekta ‘Plastic Smart Cities’ te smo time postali prvi grad u Hrvatskoj koji ima takav dokument i naš je cilj, kao i želja da se sve što je sadržano u Akcijskom planu i provodi. Ove radionice koje su okupile predstavnike gradske uprave, javnih poduzeća, kulturnih ustanova i ostale, zapravo pokazuju da je riječ o veoma ozbiljnom pristupu koji se odnosi na sva poduzeća i ustanove čime Grad Dubrovnik upravlja, a koje su na jednak način kao i mi dužni provoditi Akcijski plan. Glavni koordinatori su Udruga Sunce Split, Čistoća Dubrovnik, kao i dva gradska upravna odjela – odjel za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša te odjel za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju. Međutim, odgovornost da se aktivnosti Akcijskog plana provode leži na svima jer je to cilj i svrha donošenja takvog dokumenta – da njegovom realizacijom Dubrovnik napravi još jedan korak naprijed prema zaštiti okoliša, očuvanju zdravlja ljudi i svemu onome što je kroz ovaj projekt sadržano – istaknula je zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić.

-Ovaj projekt je nastavak svih dosadašnjih aktivnosti i napora Grada Dubrovnika po pogledu zaštite okoliša i nastojanja smanjenja količine otpada u okoliš. U pripremi je ‘Odluka o ograničavanju korištenja jednokratne plastike za Grad Dubrovnik te ustanove, komunalna i trgovačka društva u (su)vlasništvu Grada’ kojom će se donijeti mjere ograničavanja korištenja plastike u redovitom poslovanju te svih javnih događanja u organizaciji ili potpori Grada, a sve u cilju sprječavanja i/ili smanjenja nepovoljnog utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš. Osim ovih radionica, organizirat će se i individualni sastanci sa svim tijelima čija će obaveza biti provođenje ove Odluke kako bi se na jasan način artikulirale i konkretizirale sve potrebne aktivnosti – izjavila je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša Jelena Lončarić.

-Izuzetno smo zadovoljni i ponosni što se Grad Dubrovnik uključio u ovaj projekt te ćemo svim ustanovama, trgovačkim i komunalnim društvima Grada Dubrovnika biti potpora u provođenju Akcijskog plana, a nastavljamo i dalje u davanju smjernica koji se tiču našeg područja djelovanja – izjavio je direktor Čistoće Marko Iveković.

Naime, riječ je o projektu na kojemu Grad Dubrovnik surađuje s Udrugom za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce i WWF Mediterranean Marine Initiative na razvoju niza aktivnosti, uključujući provedbu mjera za smanjenje ili zaustavljanje uporabe plastike za jednokratnu uporabu u raznim segmentima društvenog života grada, kao i boljim gospodarenjem plastičnim otpadom. U suradnji s partnerima, Grad Dubrovnik je izradio Akcijski plan te će pokrenuti projekt na pilot području s ciljem smanjenja onečišćenja plastikom za 30 posto u roku od dvije godine. Također, donošenjem Akcijskog plana za smanjenje onečišćenja plastikom, Grad Dubrovnik je poduzeo bitan korak u okviru globalne inicijative WWF-a pod nazivom ‘Plastic Smart Cities’, a koja ima za cilj spriječiti dotok plastike u prirodu do 2030. godine.

Pročitajte još

Dubrovački obrtnici dobili potpore u iznosu od milijun kuna

Dulist

RAZGOVOR S MIRSOM Udahnimo sadašnjost i izdahnimo prošlost. Stanimo na loptu i budimo bolji ljudi

Andrea Falkoni Račić

Od sutra izmjene u gradskom voznom redu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija