Hrvatska

ZA IZLAZ IZ KRIZE ‘Na stolu’ je stvaranje posebnih EU fondova za pomoć putničkim agencijama

ZA IZLAZ IZ KRIZE 'Na stolu' je stvaranje posebnih EU fondova za pomoć putničkim agencijama

Europsko udruženje putničkih agencija i turoperatora (ECTAA) održalo je sjednicu Upravnog odbora u Puli, a ključne teme sastanka bile su revizija posebnog postupka oporezivanja putničkih agencija od strane Europske komisije (EK) te potencijalno stvaranje posebnog fonda za pomoć branši.

– Europska komisija objavila je plan evaluacije i procjene učinka Direktive o paket i povezanim putnim aranžmanima, odnosno posebnog oporezivanja putničkih agencija zbog kojeg smo dovedeni u nekonkurentan položaj. Mi u branši se već godinama borimo da se to promijeni, kako na nacionalnoj, tako i na europskoj razini. Intenzivno se raspravlja o modalitetima koji ne bi trebali biti nepravedni prema agencijama – istaknuo je član Upravnog odbora ECTAA-e i predsjednik Udruženja putničkih agencija HGK Boris Žgomba.

Naglasio je kako se razgovara i o drugim mjerama poput stvaranja posebnih fondova EU-a za nelikvidnost i pomoć agencijama u kriznim situacijama poput pandemije. Na stolu su i pravila o vaučerima za zamjenska putovanja, dodatna pravila o povratu sredstava u slučaju otkazivanja paketa zbog neizbježnih i izvanrednih okolnosti te moguće ograničenje predujmova koje bi trebali izvršiti putnici u paket aranžmanu.

– Vrlo je aktualna i tema održivosti poslovanja koja zbog klimatskih promjena sve više dolazi u fokus. I organizirani promet putničkih agencija se mora tome prilagoditi. Naravno, pričat ćemo i o budžetima za 2022. te pripremama redovnih izbora za vodstvo ECTAA-e dogodine u petom mjesecu – rekao je Žgomba.

Inače, sjednica je među završnim aktivnostima u ovoj godini koja je obilježila Hrvatsku i hrvatski turizam i to zahvaljujući sporazumu koji je potpisan s Hrvatskom turističkom zajednicom, a kojim Hrvatska u 2021. godini ima status Preferred Destination, odnosno Odabrane destinacije krovnog europskog udruženja putničkih agencija i turoperatora.

– To je, siguran sam, itekako pridonijelo povratku i jačanju turizma u Hrvatskoj ove godine, koji je prema brojkama noćenja i dolazaka, a naročito s europskih tržišta koje pokrivaju članice ECTAA, i ostvaren – poručio je Žgomba.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist