Hrvatska

Sud zabranio portalu objavljivanje tekstova o Gordani Buljan Flander, HND: Nedopustivo ušutkavanje medija!

Općinski građanski sud u Zagrebu odredio je u utorak privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova portalu H-alter o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordane Buljan Flander. Sudac Andrija Krivak donio je odluku ‘radi osiguranja nenovčane tražbine Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander’, navodi se u rješenju. Privremena mjera zabrane izdana je temeljem Ovršnog zakona Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, izdavaču neprofitnog portala H-alter, prenosi Index. Ostat će na snazi do pravomoćnog okončanja postupka koji su predlagatelji osiguranja dužni pokrenuti radi opravdanja navedene privremene mjere ili do drugačije odluke suda na prijedlog predlagatelja ili protivnika osiguranja. Kako navodi Index, riječ je o neuobičajenoj odluci Suda kojom se de facto mediju zabranjuje pisanje o određenoj osobi. Slične su zahtjeve kada je riječ o slobodi medija sudovi u pravilu odbijali, no ne i u ovom slučaju. Sud je, k tome, odluku donio bez očitovanja H-altera ili autorice tekstova ocjenjujući da to nije potrebno za donošenje odluka.

Oglasio se i HND
Hrvatsko novinarsko društvo (HND) oglasilo se povodom sudske zabrane portalu H-alter da objavljuje tekstove o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander.

-‘Rješenjem o osiguranju’ Općinskoga građanskog suda u Zagrebu od 21. rujna 2021., kojim se Udruzi za nezavisnu medijsku kulturu, nakladniku portala H-alter, izriče privremena mjera zabrane objavljivanja tekstova o ravnateljici Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordani Buljan Flander, hrvatsko pravosuđe posegnulo je za do sada neviđenom cenzurom ‘unaprijed’ – smatraju Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske.

-Nakon što je H-alter u proteklih nekoliko tjedana objavio seriju tekstova novinarke Jelene Jindre pod naslovom “Sustav za zaštitu ili zlostavljanje djece?” u kojima problematizira rad Gordane Buljan Flander, odnosno Poliklinike kojoj je na čelu, sudac Andrija Krivak potpisao je skandalozno rješenje kojim se jednom mediju zabranjuje pisati o određenoj osobi. Sud je pritom dao ocjenu novinarskog istraživanja kolegice Jindre bez saslušanja urednika ili novinarke te predstavnika nakladnika. Umjesto da eventualne dvojbe raspravi u redovnom procesu, sudac je odlučio do daljnjega zabraniti H-alteru istraživati postupanje jedne javne ustanove i njezine ravnateljice! Takav presedan može biti poguban za slobodu medija u Hrvatskoj – ističu u priopćenju.

-Nakon što smo godinama svjedoci SLAP-tužbi protiv novinara, ovaj put je i pravosuđe otišlo korak dalje te samo odlučilo ušutkati medij. Pritom treba napomenuti kako su ravnateljica Poliklinike G. Buljan Flander i njezini suradnici, prema svjedočenju kolegica i kolega novinara, više puta do sada propustili ponuđenu im priliku da javnosti predstave svoje viđenje kontroverzne doktrine ‘otuđenja djeteta’ za koju neki stručnjaci iz prakse svjedoče kako se često zlorabi protiv žena žrtava nasilja – govore iz HND-a te dodaju: ‘Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske smatraju kako je ovdje riječ o opasnom pokušaju cenzure i nedopustivom ušutkivanju medija!’.

 

Pročitajte još

SNAŽAN RAST U godinu dana broj obrta veći za 7.190

Dulist

UVODI SE NOVI SUSTAV ZA UZBUNJIVANJE U subotu će svi dobiti testnu poruku!

Dulist

Vlada predstavila poreznu reformu. Evo koliko će kome rasti plaće

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija