Aktualno

Vrućina se nastavlja, ne zaboravite se zaštititi!

Vrućina se nastavlja, ne zaboravite se zaštititi!

I u drugom dijelu vikenda, a i u prvoj polovini sljedećega tjedna nastavit će se iznadprosječna toplina, gotovo posvuda i vrućina, mnogima i sparina, pri čemu će u kopnenom području i dalje biti mjestimične kiše, uglavnom u obliku pljuskova koje će pratiti i grmljavina, javlja HRT.

Na jugu Jadrana će prevladavati sunčano, uz povremeno umjeren jugozapadni i zapadni, na otvorenome moru i sjeverozapadni vjetar. More mirno i malo valovito. Najviša dnevna temperatura od 32 do 36 °C.

Vrućina će se nastaviti i sljedećih dana, do sredine tjedna. Kako javlja HRT, na moru će u prvoj polovini sljedećega tjedna biti većinom vruće, uz tople noći. Puhat će jugo i jugozapadnjak, uglavnom slab i umjeren. Pritom će prevladavati sunčano, prema jugu čak i potpuno vedro, a na sjevernom Jadranu povremeno će biti više oblaka, uz mjestimice uglavnom malu vjerojatnost za poneki neverin.

Prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine i to negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera da njima ne izazovete jaču dehidraciju.
-Možete se samo osvježiti tako da u ustima rastopite kockicu, dvije leda. Dehidraciju od vrućina izbjegnite uzimanjem razrijeđenog soka kao što je limunada i to odrasli svakih 1-2 sata, a djeca svakih 15-20 minuta po 1 do 2 žlice ili gutljaj vode. Nemojte čekati osjećaj žeđi da biste povećali unos tekućine, pogotovo kod starijih osoba koje imaju slabiji osjećaj žeđi – prporuka je HZJZ-a.

Nadalje, treba izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima (mentalne bolesti, dijabetes i dr.) Osobe koje rade na otvorenom (npr. građevinski radnici) se trebaju češće odmoriti, skloniti u hlad i popiti 1 i 1/2 čašu vode svakih 30 minuta. Sve preporuke pročitaje ovdje.

Pročitajte još

Uskoro kreće energetska obnova ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

Kakvo nas ljeto očekuje?

Dulist

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist