Grad

VRIJEDAN 1,4 MILIJUNA Sustav dizalica topline s morem uskoro će se ugraditi u strojarnicu gradskog bazena

VRIJEDAN 1,4 MILIJUNA Sustav dizalica topline s morem uskoro će se ugraditi u strojarnicu gradskog bazena

Sustav dizalica topline s morskom vodom vrijedan 1,4 milijuna eura uskoro će se ugraditi u strojarnicu gradskog bazena, čime će se ostvariti značajna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini.

Projekt ukupne vrijednosti 1.457.557,37 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 1.238.923,76 eura, danas je u zgradi gradskog bazena prezentirao gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković.

Investicijom je predviđena rekonstrukcija strojarnice gradskog bazena. Stara fosilna tehnologija lož ulja zamijenit će se s modernim sustavom obnovljivih izvora energije s neprekidnim izvorom grijanja morskom vodom. Iskorištavanjem energije mora i tehnologijom dizalice topline za zagrijavanje vode u velikom i malom bazenu te zagrijavanje samog objekta moglo bi se na godišnjoj razini uštedjeti gotovo 100 posto ukupne godišnje potrošnje lož ulja, a procijenjeno smanjenje emitiranja ugljikovog dioksida (CO2) nakon implementacije projekta je tisuću tona na godišnjoj razini.

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije ima ulogu Upravitelja Programa ‘Energija i klimatske promjene’ , a ovom prigodom ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je Grad Dubrovnik kao primjer dobre prakse za druge gradove i općine u realizaciji sličnih projekata. Uputio je zahvalu zemljama darovateljicama i istaknuo značaj ovakvih programa i mehanizama financiranja. Naime, EGP financijski mehanizam pridonosi smanjenju društvenih i gospodarskih nejednakosti u Europi te istovremeno jačanju bilateralne suradnje između država darovateljica (Island, Lihtenštajn i Norveška) i država korisnica.

Predstavljanju projekta nazočili su i veleposlanica Islanda u Republici Hrvatskoj Kristín Aðalbjörg Árnadóttir, zamjenik ravnatelja Ministarstva nafte i energetike Kraljevine Norveške Øivind Johansen, programski direktor Norveške uprave za vodne resurse i energiju Bjørn Aulie, ravnateljica Nacionalne energetske uprave Islanda Halla Hrund Logadóttir, ravnatelj Energetskog instituta Hrvoje Požar Dražen Jakšić te ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju pri MRRFEU Stella Arneri.

Nositelj projekta „Ugradnja sustava dizalica topline s morskom vodom za potrebe Gradskog bazena u Dubrovniku“ je Grad Dubrovnik, dok projektne partnere čine Dubrovačka razvojna agencija DURA, Norveška uprava za vodne resurse i energiju te Energetski Institut Hrvoje Požar.

Procijenjeni početak samih radova na ugradnji sustava dizalica topline je lipnju ove godine nakon okončanja pokrenutog postupka javne nabave za odabir izvođača radova, a završetak projekta u je siječnju 2024. godine.

Investicija je financirana u sklopu programa „Energija i klimatske promjene” te u okviru Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014.-2021.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović